Index Vakbarát Hírportál

Munk Veronika

A kosárpályán eltöltött idények száma:21

Lánygyerekek száma:2

Veszítse el a papírlabirintusban gyermekét! Veszítse el a papírlabirintusban gyermekét!

200 négyzetméteres útvesztő Budapest közepén, ahol a látogató mozdulataival együtt változik a tér Boros Mátyás bejárható alkotásában.

május 21. 17:00

Halálra ítéltek egy francia drogcsempészt Indonéziában Halálra ítéltek egy francia drogcsempészt Indonéziában

A 35 éves férfinél három kilónyi ecstasyt és amfetamint találtak. Egyszer már megszökött a börtönből, de újra elkapták.

május 20. 20:55

A génjeinken is múlik, hogy tartunk-e kutyát vagy sem

Ikreket vizsgálva jutottak erre a következtetésre svéd és brit kutatók.

május 20. 18:25

A Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közel 80 nehéz családi háttérrel élő magyarországi és határontúli gyereknek kínál térítésmentes részvételt természettudományos és művészeti, valamint önismereti és diák mentorképző nyári táboraiban. (Részletes leírás a táborokról itt található.)

A Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében, erdei állatok és számos madárfaj élőhelyének közvetlen szomszédságában, egy közel 2 km hosszú tanörvénnyel határolt erdei iskolában az Alapítvány tizenegy éve szervezi meg táborait.

 Az idei táborban képzőművészeti, dráma, zenetánc és természettudományos (fizika-kémia és biológia-földrajz) tehetségműhelyekben a megismert információkat elemzik, dolgozzák fel.

A közösségi tanulást egészítik ki és színesítik a Messzehangzó Diákakadémia meghívott előadóinak a tematikához köthető előadásai. Idén a vendégek

  • Grecsó Krisztián – József Attila-díjas költő, író,
  • Domokos Gábor – Építészmérnök, matematikus, a világhíres Gömböc feltalálója,
  • Rodics Katalin – A Greenpeace munkatársa, kutató-biológus, farkasok, papagájok, csimpánzok, delfinek, énekesmadarak és afrikai elefántok megmentője lesznek.

24 órás személyi segítők mutatkoznak be egy videóban, mindketten aktív életet élő, négy végtagjukra bénult embereket kísérnek. A film apropója, hogy vasárnap az Európa Pontban tartották az Önálló Életvitel Napját azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az önrendelkező élet fontosságára és a személyi asszisztenciára.

Ebben a videóban a kerekesszékes, balesetben lebénult, de aktív életet élő Dani és Zsuzsa személyi segítői mutatkoznak be:

Az önálló életvitel annyit jelent, hogy a fogyatékossággal élő emberek irányítják a saját életüket, és szabadon dönthetnek az életvezetésüket érintő kérdésekben. Az önálló életvitel elérésének érdekében az első és legfontosabb, hogy minden ember minőségi támogatást kaphasson a mindennapokban. Ezt a szolgáltatást személyi asszisztenciának hívják, ahol a fogyatékos ember irányításával, egy segítő személy a „kinyújtott kezek és lábak” szerepét tölti be, illetve szükség esetén, megfelelő információ biztosításával a döntéshozatali folyamatban is segítséget nyújt.

KSH adatai szerint  Magyarországon a körülbelül 500 ezer fogyatékossággal élő embernek közel fele mozgássérült, arról viszont nincs hivatalos statisztika, hogy közöttük hányan vannak olyanok, mint Csángó Dániel, akinek állandó segítségre van szüksége. A 24 órás segítséget igénylő embereknek saját forrásból kell előteremteniük azt a több százezer forintot, amit havonta a velük foglalkozó segítőknek fizetniük kell.

Az április 8-i nemzetközi roma nap alkalmából a Romani Design divatmárka négy roma nőt kért fel, hogy kedvenc Romani darabjaiba öltözve álljon modellt, és meséljen arról, mit jelent számára saját cigány és női identitása.

A kampányban szereplő nők: Dinók Henriett jogász, a Romaversitas középiskolás és egyetemista roma fiatalokat segítő alapítvány vezetője, Varga Helena, roma népismeret oktató, táncos és énekes, a Romani táska és mintatervezője, Lakatos Ibolya, hagyományos oláh cigány családban élő nagymama és Varga Erzsébet, fiatal egyedülálló anya, aki sikeres manikűrös vállalkozást vezet és sok szakmában kipróbálta már magát.

"Szeretném, ha a roma nőkről kialakult kép radikálisan megváltozna a magyar társadalomban. Ha meg is jelennek a médiában, a róluk szóló hírek sokszor sztereotípiákra épülnek: a roma nőket gyakran ábrázolják egy férfiközpontú társadalom áldozataiként vagy mélyszegénységben élő kiszolgáltatott emberként. Ritka, hogy maguk a roma nők mesélnek saját történetükről, úgy ahogyan szeretnének" - mondja Varga Erika, a Romani Design ötletgazdája és vezető tervezője.

A kampány egyik szereplője, Varga Helena, a márka társtervezője hozzáteszi: "Fontos, hogy az emberek megismerjék a különböző hátterű roma nők helyzetét, természetes, emberi méltóságukban teljes ábrázolásban. Legyünk akár hagyományőrző vidéki roma közösségben élő vagy modern városi nők, vállalkozók, művészek, egyedülállók vagy házasok, családjukat teljes állásban ellátó nők, ugyanazon jogokért küzdünk mint nem-roma nőtársaink: családunk elismeréséért, gyermekeink jövőjéért, megfelelő oktatásért és munkánk megbecsüléséért."

Rovatok