Index Vakbarát Hírportál

Nagy Attila Károly

nak

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

Két kék bálnánál is többet nyom a világ legnagyobb súlya Két kék bálnánál is többet nyom a világ legnagyobb súlya

Egy washingtoni intézetben használják: a húsz darab fémkorong összesen 4,45 meganewton erőt képes kifejteni.

május 21. 05:14

Járművek, amikben összeér a képzelet és a valóság Járművek, amikben összeér a képzelet és a valóság

Pazar kiállítás Los Angelesben: Batman autóitól, a Mad Max őrült roncsain keresztül, a DeLorean időgépig sorakoznak Hollywood legnagyszerűbb autói.

május 20. 12:25

Ki vannak éhezve a magyarok a jóféle nyugati haditechnikára Ki vannak éhezve a magyarok a jóféle nyugati haditechnikára

Tízezrek özönlötték el a budaörsi repteret, hogy megnézzék a honvédség új tankjait, helikoptereit. Bemutatkoztak azért a felújított Mi-24-esek is.

május 20. 08:24

Valami ilyesmit láthatott az elmúlt éjjel, aki éjfél előtt kábé félórával feltekintett az égre:

Ennél klasszikusabb ufómegfigyelés nem is nagyon volt mostanában, mint egy vonat vonultak az azonosítatlan repülő objektumok keresztül az égbolton, egy olvasónk, Balázs írt is nekünk:

[informator] Ufo
Tegnap este 23.21- kor egy láncszerű fénycsík haladt lassan észak felé Göd felett, de a Balatonnál is látták. Észlelte más is? Nagyon különös volt.
Üdvözlettel:
Balázs

Nos az ufó is csak addig UFO (unidentified flying object, azaz azonosítatlan repülő objektum), míg nem azonosítják, így a múlt éjszakai ufóészlelés is hamar IFO lett. A többek által is megfigyelt ufóraj ugyanis nem más, mint a Spacex Starlink műholdjainak csapata, amiket csütörtök éjjel bocsátottak föl Floridából.

A Starlink ugyebár Elon Musk globális műholdasinternet-projektje, aminek keretében most nem kevesebb mint 60 műholdat juttattak az űrbe. A műholdak jó darabig (akár napokig) egy bolyban mozognak, míg kriptonos ionhajtóműveikkel el nem érik külön-külön a nekik egyenként kijelölt alacsony Föld körüli pályát.

Az éjszakai égbolt új fényes objektumairól több mozgóképes felvétel is született, íme néhány (az első Magyarországról, Veszprémből):

 
 
 
 
 

Két évvel ezelőtt dobta piacra a Lego az elképesztően népszerű és sikeres szettjét, a Lego Ideas 21309 NASA Apollo Saturn V készletet. Az egyméteres Lego holdrakéta mellé most újabb alkotást tehetnek majd a polcra a fanatikusok: bár hivatalos közlés még nem jött a Legótól, de kedden kiszivárgott néhány boltnak küldött fotó a 10266-as számú Lego Creator Expert szettről, ami nem más, mint a Sas maga, azaz az Apollo-11 küldetés holdkompja, az Eagle.

Az Expert (azaz 16 éven felülieknek javasolt) készlet 1087 darabból áll majd, azaz közepesen nehéz és időigényes az összerakása. Két minifigura jár hozzá természetesen (ők ugyebár Neil Amrstrong és Buzz Aldrin, harmadik társuk Michael Collins hold körüli pályán keringett a történelmi holdraszállás idején), persze lesz benne amerikai zászló is, és ha jól látjuk, a holdkomp szétválasztható lesz, azaz a visszatérő részt le lehet emelni róla.

 

A dán cég a hírt robbantó német StoneWars legós oldalnak megerősítette a készlet létezéséről közzétett infót, azt is elárulták, hogy június 1-től kerül a boltokba a holdkomp, ajánlott ára 89,99 euró lesz.

Évek óta folytatja áldásos aknamunkáját a JazzaJ sorozat, hogy az amúgy örvendetesen sokszínű hazai zenei életbe a spektrum kevéssé ismert határvidékeiről hozzon beljebb izgalmas produkciókat, mutasson meg úttörő zenészeket, alkotókat. A szervezők tevékenysége kicsit olyan is, mint a fine dining csúcsszakácsainak munkássága, még közelebbről talán Heston Blumenthal molekuláris és fizikai gasztronómiájához tudnám hasonlítani. Egy jó JazzaJ atomjaira szedi a zenét, majd a legkisebb alkotóelemeiből valami egész különlegeset rak össze, úgy hogy többnyire megismételhetetlen, kellemesen furcsa, érdekesen bizarr, horzsolóan simogató zajzenei élményt nyújtanak, az esetenként akkor és ott először találkozó zenészek improvizációi.

A röpke laudáció után mi más következhet, mint egy szombat esti JazzaJ-programajánló. A Három Hollóban (Drei Raben, Piarista köz 1.) a ‘listening first' esten hat zenész - három duó - lép majd fel, köztük nemzetközileg is (el)ismert művészek. Az est során elsőként Boros Levente (ütőhangszerek, elektronika) és Halmos András (ütőhangszerek, elektronika), majd Casey Moir (ének, elektronika) és Johan Moir (nagybőgő), végezetül Axel Dörner (trombita, elektronika) és Seijiro Murayama (ütőhangszerek, ének) foglalják el a Három Holló underground színháztermének közepére helyezett két széket, hogy hol nyers, hol visszafogott, hol intim zenei világot, nagyon kevés eszközzel nagyon gazdag hangszövetet teremtsenek a hallgatóság köré.

 

A világhírű Murayama san (született 1957-ben, Nagaszakiban) szerint szombat este felerősödik majd az összes apró gesztus, akár a japán színházban vagy egy feszült skandináv drámában, és ha igazán figyelünk, előtűnnek a nem hallható, megnevezhetetlen dolgok is. A német trombitás Axel Dörnerrel közös produkciójában e gondolat mentén egyformán nagy hangsúlyt kap a csönd és minden nesz. A stockholmi Moir házaspár női tagjának hangja és férje bőgőjátékának tökéletes egysége a jelenlevők számára sem mindig választható szét. A hazai színeket képviselő Boros Levente - Halmos András speciális dobduójában afrikai ritmusoktól a zajig bármi előkerülhet.

Szóval aki a popzenei junkfood mellett/helyett belekóstolna valami elementárisan sallangmentes, minimalizmusában felszabadító háromfogásos zenei menübe, szombat este 8-ra a Három Hollóba foglaljon asztalt*.

*átvitt értelemben persze, a beugró 3000 Ft, a belépőhöz asztal nem jár

Rovatok