Index Vakbarát Hírportál

Nagy Attila Károly

nak

Apollo-Soyuz Test Project1975

Soyuz 171975

Soyuz 18a1975

Viking 11975

Így vonult át a Merkúr hétfőn a Nap előtt Így vonult át a Merkúr hétfőn a Nap előtt

Az ország-világ szerencsésebb részein, ahol nem takarták felhők a Napot, izgalmas csillagászati eseményt lehetett megfigyelni.

november 11. 17:33

A Merkúr átvonul ma a Nap előtt A Merkúr átvonul ma a Nap előtt

Ne hagyja ki a ritka égi tüneményt: megfelelő napszűrővel ellátott távcsővel jól követhető Naprendszerünk legbelsőbb bolygójának útja.

november 11. 11:05

Az elátkozott kimonó, ami százezer áldozatot követelt Az elátkozott kimonó, ami százezer áldozatot követelt

A japán főváros történetének egyik legnagyobb tűzvésze 1657-ben Edo kétharmadát elpusztította.

november 10. 08:24

Japánban szívesen átvesznek és ünnepelnek a maguk módján angolszász jeles napokat, így a halloween, a mindenszentek estéje és a környező napok is kedvelt őszi időszak a japánok számára is. Ilyenkor a belvárosi boltok szezonális dekorációt kapnak, csontvázak, vámpírok, boszorkányok, denevérek rémisztgetik szelíden az embereket midenfelé, a szórakozóhelyek, baráti társaságok tematikus partikat, házibulikat rendeznek, sok lakás, ház ajtajában, ablakában töklámpás világít esténként. Ezekben a napokban (kissé lazán kapcsolódóan) energiafelhasználási és -takarékossági, belföldi-külföldi turisztikai kiállítást és vásárt is tartottak a tokiói Ueno park közepén, félúton az állatkert és nemzeti múzeum között. Itt botlottam november első napján, pénteken, töklámpások helyett csodálatos papírlámpásokba.

Annyit sikerült megtudnom, hogy az elképesztő kézügyességről árulkodó alkotások egy pályázatra készültek, amire amatőrök nevezhették be alkotásaikat. A lényeg az, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékok érmesei speciális japán papírra, mino vasira nyomtatott oklevelet kapnak majd, amit Gifu prefektúra nemzeti örökségnek nyilvánított papírkészítői szállítanak majd. A feladat az volt, hogy ebből, a papíreperfa rostjaiból, ősi technikával készülő merített papírból alkossanak minél különlegesebb papírlámpást, úgy hogy legfeljebb enyvet és fogpiszkálókat használnak a kívánt forma elérése érdekében.

Az eredmények az origamiművészet és az geometrikus-organikus-metabolikus struktúraépítés közti széles mezőn mozognak, némelyik olyan, hogy el se hiszi az ember, hogy kézzel készült tárgyat lát, nem pedig valami 3D-nyomtatóval készült fura objektumot. Emlékszem milyen büszke voltam pár évvel ezelőtt az első, saját kezűleg faragott töklámpásomra (és hogy nem vágtam le közben egyik ujjamat sem), nos, ezek a műalkotások kicsit magasabb színvonalat képviselnek az őszi hangulatvilágítás terén, mint az én csálészájú, két foggal vigyorgó lámpásaim.

„Örömteli, hogy 10 százalékkal magasabb a részvétel, mint legutóbb, ez azt jelenti, hogy ennyivel legitimebb ennek a választásnak az eredménye” – mondta Puzsér Róbert, miután mérsékelt médiaérdeklődés mellett leadta a szavazatát.

Puzsér a választás demokratikusságáról azt mondta, hogy a jelöltek nyilvánossághoz való hozzáférése elképesztően különböző mértékű volt. „Ez a választás nem a szavazófülkében, meg nem az urnában, meg nem a szavazatszámláláskor van meghekkelve, hanem a kampány során, meg a nyilvánossághoz való hozzáférés során. A médiafelületek elosztásakor, a hirdetési felületek elosztásakor.”

Arra a kérdésre, hogy mihez kezd, ha nem ő lesz a főpolgármester, úgy válaszolt: „Visszatérek a kulturális térbe, és folytatom azt, amit korábban. Hátralépek a politikai küzdőtérről.” Öt év múlva azonban újra indulna, hogy megmérettesse a Sétáló Budapest programját. „Már amennyiben a következő városvezetés nem valósítja meg azt” – tette hozzá.

Ha viszont megvalósítja, akkor nem indul újra öt év múlva pusztán azért, hogy főpolgármester legyen. „Én a programom vagyok. Ha a programom megvalósul, én már itt sem vagyok.”

Újabb remek óriásplakát-együttállást sikerült lefotózni Budapesten:

A két plakát együttese azért is remek, mert sikerült egyértelművé tennie, honnan is lehet ismerős a józsefvárosi fideszes polgármesterjelölt hármas jelszava. Azt nem tudni, hogy miképp reagál majd a Galaktikus Birodalom a "biztonság, béke, rend" Sith-lovagok által őrzött hármas pillérének kétharmados lenyúlásához. A fotosopolás mindenestre adja magát:

Rovatok