Index Vakbarát Hírportál

Németh Sz. Péter

436 kilométer 436 kilométer

„Nem mondom, hogy ez volt életem legboldogabb időszaka, de éjszakai sétáim a karanténmagányba zárt Budapesten már most hiányoznak.” Fotósunk, aki nem bírta a bezártságot, megmutatja a kiürült város apró titkait.

május 27. 20:04

Chili con carne: amikor tényleg babra megy a játék Chili con carne: amikor tényleg babra megy a játék

Ha még a karanténkészletből nem fogyott el az összes szárazbab vagy babkonzerv, akkor a Tex-Mex konyha alapétele, a chili con carne elég biztos választásnak tűnik. Nem, ez nem mexikói étel, el is mondjuk, hogy miért, és abban is segítünk, hogyan készítheti el otthon.

május 17. 12:53

Az űrből is jól látszik a koronavírus-járvány hatása Az űrből is jól látszik a koronavírus-járvány hatása

Elnéptelenedett terek, utak, parkolók, zsúfolt bérautó-parkolók: csak néhány példa arra, hogyan jelenik meg a pandémia műholdas képeken. Fotók előtte és utána.

március 28. 15:20

** A FEV IX. Zrt. megbízásából fertőtlenítették az önkormányzat tulajdonában álló összes, egész pontosan hatvanhárom házat.

Nemes egyszerűséggel ennyi áll abban Facebook-posztban, amely Ferencváros önkormányzatának Facebook-oldalán jelent meg. Az ismeretlen alkotó 17 fotográfiát készített a munkafolyamatról. A fotók legnagyobb része megmarad az események puszta dokumentálásánál, de a sorozat egyik darabja kiemelkedik mind közül, és elemi erővel csap le a befogadóra. A ferencvárosi bérház koszos falai, és a központi figura rideg sterilitása között feszülő ellentét, a félig eltakart felirat a végén a névvel, amelyet már soha nem fogunk megtudni, a bátor vakuhasználat – sorolhatnám tovább, hogy mi teszi a művet nagyszerűvé, de a többit inkább a önökre bíznám:

Bevallom őszintén, hogy amikor először halottam "Phlat" Sanyit rappelni, valami olyasmit mondhattam magamban, hogy

jézusom, ki ez a srác, és miért rappel úgy, mintha a Google Translate gépi felolvasó hangját benyugtatózták volna?

Aztán rájöttem, hogy Sanyi kicsit olyan, mint a sör, a penészes sajt, meg az olivabogyó, először kicsit fura, szokni kell, de ha ezen túl vagy, igazán jó tud lenni.

A magyar underground hip-hop színtéren jártasabbaknak talán nem kell bizonygatni, hogy Mulató Aztékokból ismert Phlat mind szövegeit, mind pedig stílusát tekintve a szcéna egyik legegyedibb színfoltja. Szerencsére az egyik legtermékenyebb is. A tavaly nyáron megjelent Doktor Monoton az egyik kedvenc magyar raplemezem volt az utóbbi évekből, aminek a most megérkezett folytatása a Doktor Monoton II. nevet kapta. Ez nem is csoda, az anyag nagyjából ugyanott veszi fel a fonalat, ahol az előző véget ért, és azt a kicsit filozofikus, kritikus, de mindig a pozitívra törekvő önismereti vonalat viszi tovább. Az alapok nagy részét is maga Phlat jegyzi, de néhol besegített a Mulató Aztékok beatmakere, Emekajji is.

A lemezen vendégeskedik Odákovics, Orion, természetesen a Mulató Aztékok másik fele Tink, és Gege is, akivel jövőre közös lemez is érkezik. No de nem szaporítanám a szót, azt meghagyom Sanyinak:

 

Rovatok