Index Vakbarát Hírportál

Németh Tamás

„Tízből tíz” – Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt „Tízből tíz” – Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt

A találkozóra a volt elnök New Jersey állambeli bedminsteri birtokán került sor.

augusztus 2. 21:55

Mészáros Lőrinc: Nehéz évek jönnek Magyarország számára Mészáros Lőrinc: Nehéz évek jönnek Magyarország számára

A vállalkozó szerint ebben az időszakban kiváltképp fontos a felsőoktatás, a megszerzett tudás.

augusztus 2. 17:17

Újabb tömegkarambol az M1-esen, lezárták az autópályát

Többen megsérültek a balesetben.

augusztus 1. 11:48

Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat – állapította meg friss elemzésében a Makronóm Intézet.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésben a gazdaságpolitikai kutatóintézet idézi az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslését, amely szerint az éhezők száma jövőre meghaladhatja a 800 milliót.

Az elemzők szerint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága már a háború előtt is rekordszinten volt az ellátási láncok akadozása, a regionális konfliktusok és a koronavírus-lezárások miatt, amelyek mind felfelé hajtották az árakat. Az orosz–ukrán háború erre rátett egy lapáttal, Ukrajna búzából, kukoricából és árpából 1 millió tonnát exportált ebben az évben, ami éves szinten 40 százalékos csökkenés.

Az ukránok létrehoztak egy szolgáltatást, amely felajánlja, hogy visszafizeti Oroszországnak az összes történelmi gonosz tettét és háborús bűntettét. A RevengeFor.com oldalon megrendelhető egy felirat egy lövedékre, bombára vagy rakétára, amely az orosz hadsereget veszi célba. Ehhez adakozni kell a „Come Back Alive” jótékonysági alapítványnak, amely az ukrán hadseregnek nyújt segítséget.

Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a nukleáris fegyverekkel rendelkező országok azok használatának lehetőségével fenyegetőzzenek – szögezte le António Guterres ENSZ-főtitkár a hirosimai pusztítás 77. évfordulóján szombaton.

„A nukleáris fegyverek értelmetlenek” – húzta alá Guterres. „Nem hoznak biztonságot, csak halált és pusztítást” – tette hozzá.

Az ENSZ-főtitkár megjegyezte: egyre szaporodnak a nukleáris felhanggal rendelkező konfliktusok a világban, a Közel-Kelettől a Koreai-félszigeten át az ukrajnai háborúig.

„Az emberiség töltött fegyverrel játszik” – mutatott rá. Guterres a világ jövőjét fenyegető atomfegyver-arzenálok megsemmisítésére szólított fel.

„Mindig a szemünk előtt kell lebegnie a hirosimai borzalmaknak, és fel kell ismernünk, hogy egyetlen megoldás van a nukleáris fenyegetésre: a nukleáris fegyverek megsemmisítése” – hangsúlyozta a főtitkár.

Rovatok