Index Vakbarát Hírportál

Nyilas Gergely

újságíró Politika

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Furcsa bizonytalanságok a sólyi gyerekgyilkosság körül Furcsa bizonytalanságok a sólyi gyerekgyilkosság körül

A Sólyon eltűnt kislány szülei szerint még van remény, hogy lányuk él, és az áldozat valaki más. A rendőrség hivatalosan azonban nem közölt ilyet. A tettes egy 15 éves fiú lehet, a falut sokkolta az eset.

május 20. 15:54

Régen botrány lett volna, most álomesküvő Régen botrány lett volna, most álomesküvő

Hiába elvált, amerikai, Meghan Markle nem ezzel az első a királyi családban, ahová a házassággal Ráhel hercegnéként kerülhet be.

május 18. 16:37

Borászt küldhetünk nagykövetnek Jordániába Borászt küldhetünk nagykövetnek Jordániába

Tiffán Zsolt új ember lesz a diplomáciában, Ománba viszont tapasztalt szakember kerülhet.

május 18. 15:27

A hónap elején a pecsétes áldását is megadta a frigyhez a 92 éves királynő, ami azért jelzi, hogy mennyit változott a Windsor-ház felfogása arról, kit választhat társául a királyi család tagja. Mostanra a demokratikusabb hozzáállás erősítheti az uralkodóház legitimációját, főleg, hogy a ház népszerűsége inkább a 66 éve uralkodó királynőhöz, mint magához a monarchia intézményéhez kötődik. Jól jöhet Meghan Markle feminista, aktív társadalmi szerepvállalása is.

Meghan néhány évtizede elég rossz esélyekkel indult volna, elvégre elvált, nem nemes. Hogy külföldi, az régen sem lett volna akadály, elvégre a királynő férje, Fülöp herceg is Görögországban született, a brit állampolgárságot csak 26 évesen kapta meg. Ráadásul jövendőbeli apósa, a trónörökös Károly jelenlegi felesége is elvált, sógora, Vilmos herceg felesége, Katalin sem nemesi származású.

Az uralkodók, hercegek neveit hagyományosan magyar megfelelőikkel írjuk le, II. Erzsébet, a trónörökös Károly herceg, a fia Vilmos herceg, felesége Katalin.

Erre itt van Harry, akit többnyire a magyar sajtó is így ír. Harry azonban nem önállósult név, egyszerűen a Henry beceneve, a herceg hivatalosan Henry, ám úgy alakult, hogy az ő esetében a Harry forma vált megszokottá – annyira, hogy a britek többsége is meglepődik azon, hogy Harry valójában Henry, azaz Henrik.

De Henrik herceg feleségének neve is kérdéseket vet fel az esküvő után. Meghan hercegnő? Valószínűleg nem, mert a színésznőt két keresztnévvel anyakönyvezték teljes neve Rachel Meghan Markle. Így valószínű, hogy Rachel, azaz Ráhel hercegnő lesz belőle.

Megint egy kis történelem. Bár az angol trón 1714 óta családon belül öröklődik, mégis többször változott az uralkodóház neve.

304 évvel ezelőtt, a Stuart-ház megszakadásával került a trónra az utolsó, nem a brit szigetekről származó uralkodó: I. György Hannoverben született, ennek megfelelően a királyi család a Hannover-ház nevet vitte tovább. A Hannover-ház alatt jött létre az Egyesült Királyság és szenvedte el az Egyesült Államok megalakulásával gyarmatai jelentős részének elvesztését. Hivatalosan egészen 1901-ig, Viktória királynő haláláig volt a korona birtokosa a Hannover-ház. Bár a trónt Viktória fia, VII. Eduárd örökölte, a ház nem Hannoverként, hanem az uralkodó apja révén a Szász-Coburg-Gothai néven ment tovább.

Így vette át V. György 1910-ben. Az első világháború miatt azonban kellemetlenné vált a német eredet a királyi ház elnevezésében, főként, hogy London első bombázását 1917-1918-ban épp Gotha nevű repülőgépekkel kezdte meg az V. György unokatestvére, II. Vilmos által vezetett Németország.

V. György így rendeletben lemondott minden, Németországhoz kötődő nemesi címéről, a ház nevét pedig a család kedvelt üdülőhelyként szolgáló kastélyáról Windsornak nevezte el, amely a királyi család címerébe is bekerült.

A korábbi logika szerint II. Erzsébet után Károly, vagy fiai trónra lépése esetén a háznak az apa, Fülöp herceg származása szerinti néven kellene továbbmennie. A királynő férje révén mégsem lesz Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház, erről ugyanis még II. Erzsébettel való házassága előtt lemondott – a II. világháború után hét évvel nem lett volna szerencsés a német gyökerek hangsúlyozása –, és felvette a Battenberg angolosított verzióját. Ám Mountbatten sem lesz a családból, mert koronázása után II. Erzsébet úgy rendelkezett, hogy utódai is a Windsor-ház tagjaiként lépnek majd trónra.

Rovatok