Index Vakbarát Hírportál

Nyilas Gergely

Leghosszabb út stoppal (km)6200

Leghosszabb út vonattal11500

Leghosszabb út gyalog100

Leghosszabb út úszva5

Fáklyás menettel ünnepel a Fidesz a forradalom előestéjén Fáklyás menettel ünnepel a Fidesz a forradalom előestéjén

A Műegyetemtől a Bem térig vonulnak a fiatalok, hogy Boross Péter után Gulyás Gergelyt is hallják.

október 22. 15:14

AVM: Nem a rendőrség dolga a hajléktalanság kezelése AVM: Nem a rendőrség dolga a hajléktalanság kezelése

Nem a hajléktalanok veszélyesek a társadalomra, hanem az elszegényedés.

október 19. 16:25

Állam vs. hajléktalanok: 2:0 Állam vs. hajléktalanok: 2:0

Lement az első két per, mindkét esetben megállította a szabálysértést a bíróság, a két hajléktalan figyelmeztetést kapott.

október 19. 13:53

Andy Vajnánál töltötte Orbán Viktor és családja az estét, Arnold Schwarzeneggerrel. A Terminátor és annak egyik producere mellé a kormányfő egy szelfire is beállt – derült ki Vajna Tímea Instagramra feltöltött képeiből.

A kép talán a vacsora után készült, előtte ez:

Megtartották szokásos, történelmileg ellentmondásos tüntetését az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulásának 76 évfordulója alkalmából az ukrán nacionalisták.

Vasárnap Kijevben tízezren jelentek meg az ukrán függetlenségért harcoló hősökként tisztelt, a szovjetek ellen harcoló, a németekkel inkább kollaboráló UPA fegyvereseire emlékezve. A tömeg egy része egy szobrot is megpróbált ledönteni, mert Moszkvába menekült Janukovics ide, oroszbarát Donyeck oda, még mindig állnak ilyenek Kijevben, ha Lenint le is taszították pár éve.

Ezúttal Nyikolaj Vatutyin tábornok volt a célpont, de a rendőrség megállította a radikális tüntetőket, így a sírhelyénél lévő szobor állva maradt. Nem egyetértésből – hangsúlyozta a kijevi rendőrfőnök, szerinte ugyanis az 1918-ban is aktív Vatutyin totalitárius rezsim képviselője, de jogilag a sírhely védelmet érdemel, így nincs mit tenni. Elérte a tüntetők egy csoportja este az oroszbarátnak tartott Viktor Medvedcsuk képviselő és médiatulajdonos irodáját, amelynek több ablakát betörték. A rendőrség kiérkezésekor a résztvevők elfutottak.

Jól bevált hasznos ötlet a lépcsőt az iskolákban a gyerekek okításába bevonni, ha már végigrohannak a lépcsőn, legalább az egyik irányban okuljanak is belőle.  Lehetne persze matek és fizika, kémia is, általában inkább a történelem viszi el ezt a helyet, így történt ezúttal is. Dátumok eseményekkel. Büszkén menetelünk a történelemben, Anjouk, Hunyadiak, Rákóczi, csupa nagyszerű dolog, például, hogy jól visszapattannak a törökök a nándorfehérvári műszaki határzárról. Aztán mégis ki kell űznünk a törököket 1686-ban. Hogy kerültek oda? Egy üres lépcsőfok jelzi, hogy volna hely egy ezt megmagyarázó eseménynek. De 1526 Mohácsát vagy 1541 Odabudáját írja oda az, aki úgy gondolja, hogy ez az a dicső időszak, amire ezért érdemes emlékeznünk, mert nemzeteink nagy fiai feszültek egymásnak. 

Valójában így tökéletes a lépcső. Úgyis tudja mindenki, mi volt akkor, így viszont a történelemben nagyon is gyakori hagyományról is tanulhatunk, amit úgy hívnak, damnatio memoriae.

Rovatok