Index Vakbarát Hírportál

Peszto Eurológus

Főtanácsnok: A tranzitzónákkal és a kiutasításokkal is sértette Magyarország az uniós jogot Főtanácsnok: A tranzitzónákkal és a kiutasításokkal is sértette Magyarország az uniós jogot

Az EU Bíróságának főtanácsnoka indítványában az Európai Bizottságnak ad igazat egy újabb tranzitzónás ügyben.

június 25. 10:29

Félreérthető uniós vízumszabályokat tisztázott az EU magyar kérésre

Budapesten a repülőtérről visszafordítottak Londonba egy érvényes okmányokkal utazó ukrán nőt, a légitársaságot pedig megbüntették. Jogtalanul.

június 18. 16:12

Európai Bíróság: sérti az EU-s jogot a civiltörvény Európai Bíróság: sérti az EU-s jogot a civiltörvény

Az ítéletet követően Magyarországnak el kell törölnie a civil szervezeteket és támogatóikat hátrányosan érintő jogszabályt.

június 18. 10:00

A kínai cenzorok belenyúltak a 27 pekingi uniós nagykövet levelébe, amelyet a China Dailyben publikálták szerdán az EU és Kína közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója alkalmából. A szövegből egyszerűen kihúztak egy félmondatot, miszerint a koronavírus-járvány Kínából terjedt szét a világban – vette észre a változtatást a Süddeutsche Zeituing német napilap.

 

Példátlan mértékű recesszióra számíthat az Európai Unió az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott tavaszi gazdasági előrejelzése szerint: az euróövezet gazdasága 2020-ban 7,75 százalékos rekordmértékben fog zsugorodni, majd 2021-ben 6,25 százalékos növekedésre van kilátás. Az EU gazdasága a várakozások szerint 2020-ban 7,5 százalékkal zsugorodik, míg 2021-ben megközelítőleg 6 százalékkal bővül. Az EU-ra és az euróövezetre vonatkozó növekedési előrejelzések a 2019. őszi gazdasági előrejelzéshez képest mintegy kilenc százalékponttal lefelé módosultak. Magyarország esetében az előrejelzés erre az évre hét százalékos csökkenéssel számol, amelyet jövőre hat százalékos növekedés követ.

 

A magyar koronavírus-törvényről és a jogállamiság helyzetéről rendez vitát az Európai Parlament a jövő heti plenáris ülésén, derült ki Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő, a hetes cikk szerinti eljárás EP-jelentéstevőjének online sajtótájékoztatóján.

 

Rovatok