Index Vakbarát Hírportál

Stöckert Gábor

Stöki

Erő15

Ügyesség10

Mágia14

Karizma13

Egyre több a gyűlöletbeszéd Magyarországon Egyre több a gyűlöletbeszéd Magyarországon

Rejtőzködő bűnözőket is lebuktathat a saját nyelvhasználatuk. Az O1G és a parlamenti lófaszozás ugyanolyan káros a társadalomra. A TNT podcastban Ránki Sára bűnügyi nyelvésszel beszélgettünk.

november 10. 14:13

A zseniális játék, ami nem lett az A zseniális játék, ami nem lett az

A Death Stranding az elmúlt évek egyik legizgalmasabb videojátékos vállalkozása, fájó tökéletlenségekkel. A magányos baktatás viszont még sosem volt ennyire menő.

november 7. 23:41

Hogy kerül a magyar népmesésre rajzolt Trónok harca egy flippergépre? Hogy kerül a magyar népmesésre rajzolt Trónok harca egy flippergépre?

Úgy, hogy a hétvégén zajlik az Arcadia kiállítás, ahol több mint 300 régi játékgépet lehet kipróbálni.

november 2. 13:26

A nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején igen népszerűek voltak a shoot-em-up néven is emlegetett oldalnézetes lövöldözős játékok - R-Type, Project-X, Apydia megvan valakinek? Persze a műfaj azóta is él, de főleg japán játéktermi gépeken, illetve azok átirataiban. Ritka az olyan csemege, mint a most megjelent Remote Life, aminek mutatjuk is a trailerét:

A Next Gamelevel nevű indie csapat játékában a játékmechanika szépen megőrizte az évtizedes hagyományokat, de e keretek között a pályatervezés mégis elég trükkös lett, a biomechanikus szörnyeket felvonultató grafika pedig nagyon pofás. Kérdés persze, hogy mennyire nehéz, bár van, aki pont azt szereti, ha már az első pályán is csak vért izzadva lehet továbbjutni. De hát pont erre való az ingyenes demó, hogy ezt kiderítsük.

A bhut jolokia nevű paprikahibrid a világ egyik legerősebb chilije: a ghost pepperként, azaz szellemchiliként is ismert fűszer az erősséget mérő Scoville-skálán egymillió egység fölött végzett, ami azt jelenti, hogy úgy 3-400-szor erősebb a Tabasco szósznál. A Domino's nevű nemzetközi pizzázólánc japán éttermeiben most pontosan ilyen chiliből készült kivonattal preparálják a pizzákat - illetve csak egy-egy szeletet, ha a vendég úgy kéri.

A Halloween Roulette Pizza nevű akcióval a cég Halloweenre készül, és a fantázianév valójában nem egy konkrét pizzát akar. A szeletnyi gyilkos chilit bármelyik pizzafajtára lehet kérni a kolbászostól a hawaii-ig (bár az ananászt sajnos még a ghost pepper se marja le róla), ráadásul ez a feltét ingyen van. Természetesen a szellemchilis pizzákat baráti társaságban érdemes elfogyasztani, aztán röhögni azon, akinek a szájpadlást szétmaró szelet jut. A cég csak nagyon kis mennyiségben használja a chilit, hogy azért meg lehessen enni a - nyilván nagyon csípős - szeletet.

(Sora News 24)

A lenti videó egy nagyon magányos állatot mutat: Benjamint, az utolsó erszényesfarkast. A tasmán tigrisként is ismert fajt 1936-ban nyilvánították védetté, de akkor már késő volt: Benjamin volt az utolsó ismert példány, és 1936 szeptemberében ő is kimúlt a hobarti állatkertben. Azóta néhányszor fel-felröppentek észleléseken alapuló hírek arról, hogy még élhet vadon egy-két példány, de ezt nem sikerült megerősíteni, és 1986-ban hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a fajt.

Most viszont megint feléledhet a remény, mert ausztrál kormányzati dokumentumok szerint az utóbbi években újra több bejelentés érkezett erszényesfarkas-megfigyelésekről, a legutóbbi alig két hónapja. A dokumentum [pdf] nyolc észlelést részletez 2016 és 2019 között, és egy tavaly februári esetnél például két ember is 100 százalékig biztos abban, hogy erszényesfarkas baktatott az autójuk előtt. Ezeket az eseteket nehéz bizonyítani, mert Ausztrália legnagyobb szigetének távoli vadonjában történtek, de mutatja, hogy a kormány még nem adta fel a reményt.

A tasmán tigris kutyára emlékeztető erszényes ragadozó volt, de valójában semmi köze nem volt a kutyához. Hossza hossza akár a két métert is elérhette, bár ennek egyharmadát a farok tette ki. Kisebb kengurukra, erszényesekre és madarakra vadászott éjszakánként, 46 foggal felszerelt állkapcsait akár 120 fokos szögben is ki tudta nyitni (de nem tudott igazán erősen harapni vele). Az 1800-as években már csak Tasmániában éltek a tasmán tigrisek, a nevüket is innen kapták. Sorsukat az pecsételte meg, hogy a tasmániai telepesek birkákat kezdtek tenyészteni, a ragadozók pedig könnyű prédának találták a birkákat. A telepesek által megbízott vadászok bő száz év alatt szinte teljesen kiirtották az erszényesfarkast, a befogott példányok pedig nem szaporodtak fogságban.

(CNN)

Rovatok