Index Vakbarát Hírportál

Stubnya Bence

Hóátfúvás miatt lezárták az utat Székesfehérvár és Zámoly között

Több kocsi elakadt, vagy az árokba hajtott.

január 11. 21:53

Az Átlátszó.hu újságírói kapták a 2018-as Soma-díjat

Orbán luxusrepülős útjainak feltárásáért.

január 11. 21:20

Nem ellenőrzi a kamupártokat az ÁSZ Nem ellenőrzi a kamupártokat az ÁSZ

Senki nem kérte őket, így nem vizsgálják, hogy mire ment el 2,15 milliárdnyi kampánytámogatás.

január 11. 20:23

Ha látta, hívja ezt a telefonszámot! +36 30 905 1288

 

2016-ban és 2017-ben összesen 237 alkalommal követtek el öngyilkosságot az Egyesült Királyságban vasútállomásokon, ezért a brit vasúti infrastruktúra fenntartásáért felelős állami cég, a Network Rail a jelenlegihez képest radikálisan újragondolja az új állomások kialakítását.  A cég tervei alapján az angol metrókban megszokott dizájnhoz hasonló falak választják majd el a síneket a perontól, a padok is messzebb lesznek a sínektől, és infravörös sugarak segítségével jelzik majd a személyzetnek, ha valaki a peron széléhez túl közel állna meg.

Az Egyesült Királyság hagyományosan rekordernek számít vasútállomásokon elkövetett öngyilkosságok számának tekintetében, ezért a Network Rail kampányba kezdett, hogy a személyzet és a várakozó utasok közbeavatkozzanak, ha úgy ítélik meg, hogy valaki véget akarnak vetni az életének az állomáson. A cég 16 ezer munkatársának tartott képzést arról, hogy mit kell ilyen helyzetben mondani és hogyan kell viselkedni. (Independent)

A brit kormány annyira komolyan veszi magányosságot, mint társadalmi problémát, hogy októberben külön magányosságügyi bizottságot (Comission of Loneliness) állítottak fel. A tudományos kutatások alapján egyébként ez nem tűnik túlzásnak, a magány és a társadalmi elszigeteltség károsabb lehet az egészségre, mint az elhízás, és szó szerint leépíti az agyat.

Mims Davies sportért és civil társadalomért felelő miniszter feladata a magányosság elleni harc, Davies pedig a Sunday Telegraphnak adott interjújában kicsit beszélt arról, hogy mit lehetne tenni a magányosság visszaszorítása érdekében. Első körben például Davies szerint a brit családok példát vehetnének a mediterránokról, ahol a nagyszülők gyakran a családokkal tartanak, ha a család nyaralni megy.

"Fura világban élünk: a gyerekeinket hajlandóak vagyunk mindenhova magunkkal vinni és élvezni velük az életet, de a család több részét néha már meg se próbáljuk bevonni a család életébe" - mondta. Davies arról is beszélt, hogy a munkaadóknak is azt tanácsolja, hogy tegyék lehetővé a munkavállalóknak, hogy többet foglalkozzanak a magányos rokonaikkal. Azt mondta, hogy "lehetővé kell tenni, hogy az emberek őszintén beszélhessenek a munkaadóikkal arról, hogy miként tudják biztosítani a munkájuk és a magánéletük egyensúlyát".

Davies, aki a szülei halála előtt "főállásban" a szülők gondozásával foglalkozott, azt mondta, soha nem fogja megbánni, hogy jelen volt a szülei életének utolsó éveiben. (BBC)

Rovatok