Index Vakbarát Hírportál

Lengyel-Szabó Péter

Kódolás a legkisebbeknek Kódolás a legkisebbeknek

Jámbor Kornél, az Edutus Egyetem projektmenedzsere, és Varga Ádám villamosmérnök bemutatják a klasszikus elemekből építkező WeDo 2.0 csomagot.

3 órája

Ventilátor programozása Ventilátor programozása

Kangyerka András megmutatja, hogyan mérjünk hőmérsékletet és hogyan szabályozzuk a Raspberry PI miniszámítógéppel.

tegnap, 12:58

Építsünk önjáró autót! Építsünk önjáró autót!

Nyomkövetés és más feladatok elvégzése: a legórobot programozásáról tart előadást Jámbor Kornél az Iskolatévében.

május 27. 12:56

Néhány napja az új magyar söröket végigvevő tesztünk után szavaztattuk meg az olvasóinkat, hogy a sör az most valójában mit is csinál: szisszen, cisszen, ciccen (esetleg csennyeg)?

A szerkesztőségi belső vitát az olvasók elé tárva végül egy azóta is folytatódó szavazás eredményeképp magasan a szisszen áll jelenleg első helyen, de azután kaptunk még levelet egyik olvasónktól, Szilviától, aki szerint a sörnek egyértelmű pisszenő hangja van. Ezután pedig Bálint is írt, aki művészi segítséggel bizonyította, hogy a sör valójában cikkan:

 

Ezek után egyre nehezebb igazságot tenni, egy dolgot azonban tudunk tanácsolni: bármilyen hangutánzó szóval is nyitjuk meg a sört, ne igyunk meg belőle hármat tüskével:

Kipróbáltuk, milyen a 3 liter sör tüskével a legnagyobb hőségben, hogy önnek már ne kelljen

Miközben megjelent a legújabb tavaszi sörökről szóló cikkünk azzal a címmel, hogy Ciccenhet a sör a karanténban is, a szerkesztőségben felütötte a fejét az a vita, hogy a sör az valóban ciccen-e.

A jegyzőkönyv alapján kérjük, döntsék el a poszt végén, hogy kinek van igaza!

Barakonyi kolléga vetette fel elsőként, hogy a sör nem ciccen, hanem cisszen, mert

amikor a macskát hívod, akkor ciccensz,

mire a tudomány képviseletében Bolcsó Dániel is megszólalt, aki úgy szocializálódott, hogy

a sör szisszen.

Én ezután példamondatokkal igyekeztem alátámasztani a különbségeket: a sört nem lehet önmagunknak ciccenteni, csak másnak: pl.

Ciccentsek neked egy sört?

Ellenben a sört szisszenthetem magamnak is, ld.

Szisszentek egy sörikét, nem baj?

Ugyanakkor a sör magától is szisszenhet, ld.

Hoppá, szisszen a sörike!

Ezután a kultúra területéről érkező Zsuppán András a ciccenést hitelesítette, de közölte, hogy idézem,

a szisszent én még soha nem hallottam.

Jenei Miklós, a gazdaság embere leegyszerűsítette a kérdést:

az üveges sört szisszented, a dobozost ciccented,

ám ezután a politikarovat vezetője, Rovó Attila is beszállt egy alaposan felépített érveléssel:

a C betűt úgy képzed, hogy a levegőnek gátat szabsz, aztán hirtelen kiengeded - pont, mint a nyitódó sörnél a túlnyomást. Az SZ betű viszont folyamatos hangzó, réshang.

Eszerint az olvasat szerint a sör legfeljebb akkor szisszen, ha össze-vissza fröcsköljük, mert mondjuk felráztuk nyitás előtt.

Döntsék el, kedves olvasók, hogy a fenti vita alapján a sör ciccen, cisszen, vagy pedig szisszen - vagy valami teljesen más hangot ad!

Milyen hangot ad a sör a felnyitás során?

 • 2782
  Szisszen
 • 1113
  Cisszen
 • 1093
  Ciccen
 • 462
  Csennyeg

Tíz nappal ezelőtt szúrtuk ki, hogy a jobbikos képviselő, Z. Kárpát Dániel a koronavírus elleni védekezés miatt fekete kesztyűben ment be a parlamentbe: de az összhatás így olyan lett, mintha beöltözött volna egy népszerű videójáték-figurának, a bérgyilkosként tevékenykedő rejtélyes ügynöknek, Hitmannek.

Ez az észrevételünk pedig úgy megtetszett a képviselőnek, hogy most már erre építi fel egy politikai cselekvését: ahogy Hitman karaktere, mostantól ő is küldetéseket fog elvállalni, elsőként a banki károsultaktól, hogy és „becsempeszi a hangjukat a parlamentbe”. A javaslat lényege, hogy a járványra való tekintettel a végrehajtók ne tilthassák le a legkisebb nyugdíjak és a legalacsonyabb fizetések 33, illetve 50 százalékát, de az igazán meglepő fordulat az, hogy Z. Kárpát ehhez olyan fotót készített, amihez most már szándékosan öltözött be Hitmannek, a figura jellegzetes nyakkendőjével együtt:

És hogy ki is pontosan ez a Hitman?

 A Hitman: Codename 47 nevű videójáték pont 20 éve jelent meg, amiben a 47-es kódnevű bérgyilkosként, egy titkos szervezet ügynökeként kellett különböző helyszíneken különböző feladatokat végrehajtanunk: hatalmas lövöldözések helyett minél több lopakodással, beöltözéssel és különféle gyilkossággal elérni a célunkat.

A játék a 2000-es debütálás után még rengeteg folytatást élt meg, és egy Go-játék is készült belőle, de különösen népszerű többek között azért lett Magyarországon, mert az egyik pályán a budapesti Gellért Szállóban kellett akcióznunk.

Összehasonlításként pedig íme a múltkori kép a játékokban szereplő ügynökről és a parlamentben felszólaló Z. Kárpát Dánielről:

Rovatok