Index Vakbarát Hírportál

Tóth-Szenesi Attila

tsza

Hány éve dolgozik az Indexnél?15

Van álbajusza?Nincs

Mohósága okozta a pancser emberrabló vesztét Mohósága okozta a pancser emberrabló vesztét

Megállapodott áldozataival abban, hogy nem szólnak a rendőröknek, de pár nap múlva megint pénzt akart.

tegnap, 08:59

Nézők előtt ütötte ki a Zalaegerszeg a Kaposvárt Nézők előtt ütötte ki a Zalaegerszeg a Kaposvárt

Radó bejelentkezett a gólkirályi címért, a Kaposváron kívül öten hajtanak a kiesés elkerüléséért.

május 29. 21:56

Koronavírus? Olyan, mint megmászni a Kilimandzsárót Koronavírus? Olyan, mint megmászni a Kilimandzsárót

A Leicester City menedzsere három hétig volt beteg. Lehet, hogy nem Liverpoolban rendezik az Everton–Liverpoolt.

május 29. 18:45

Talán nem ciki, de még csak most értem a II. Erzsébet életét feldolgozó sorozat, A Korona (The Crown) első évadának végére. (Aki meg akarja nézni a sorozatot, inkább tegye el ezt a cikket későbbre.)

A negyedik részben foglalkoznak a nagy londoni köddel. 1952. december 8-án fullasztó köd ülte meg a várost, az emberek maszkban vagy sálat a szájuk elé tartva közlekedtek az utcán, a kórházak megteltek betegekkel, még a folyosókon is jajveszékelő embereket láttak el a leterhelt orvosok, ápolók, mert nem volt elég kórházi ágy. Ez eddig mind igaz, mi is írtunk róla, a legdurvább becslések szerint 12 ezer ember halt meg a szmog miatt, amit a szélcsendes időjárás, a megnövekedett autóforgalom és a magas kéntartalmú szénnel üzemeltetett londoni erőművek okoztak. 

Engem az érdekelt, hogy igaz-e, hogy az agg Winston Churchill, aki 1940-45 után ekkor már másodszor töltötte be a miniszterelnöki posztot, csakugyan olyan érzéketlen volt eleinte, mint ahogy a sorozat bemutatja őt sőt, már előre lehetett tudni, hogy bekövetkezik a katasztrófa, de ezt még a töketlen ellenzék se tudta kihasználni.

Nos, szolgáltassunk igazságot Churchillnek: ezt semmi sem támasztja alá, a gyilkos szmogot minden bizonnyal senki sem látta előre, és semmilyen bizonyíték nincs arra nézve, hogy a vén háborús csataló fitymálta volna a ködöt.

A sorozat szerint ezekben a napokban éppen titkárnőjével volt elfoglalva, aki kora alapján az unokája lehetett volna, és gyengéd románc kezdett kibontakozni kettejük között. Ennek egy csattanás vetett véget, a hölgyet ugyanis elütötte egy piros emeletes busz. Churchill elment a kórházba, ahol megmutatták neki titkárnője holttestét. A miniszterelnök ekkor szembesült a kórházbeli állapotokkal, és állt végre a köd elleni védekezés élére.

Nos, ezek után talán mondani se kell: a 78 éves Churchill ekkor már legfeljebb a felesége iránt táplált gyengéd érzelmeket, a titkárnő kitalált személy, ahogy a halála is az: azokban a napokban senkit sem tudott elcsapni a busz, mert a londoni közösségi közlekedést egy az egyben leállították. 

Négy évvel ezelőtt írtam riportot a gazdagréti lakótelepre tervezett tanuszodáról. Akkor már két éve levegőben lógott Simicskó Istvánnak, a terület országgyűlési képviselőjének egy alapkőletétellel súlyosbított ígérete:

„Huszonnégy éve nagyon-nagyon sokan ígérték, hogy itt Gazdagréten tanuszoda lesz egyszer, most ezt mi megvalósítjuk. [...] Az uszoda egy éven belül megépül."

 Röpke hat év telt el azóta, csütörtökön arra volt dolgom, és ezt láttam:

Vagyis idén tavasszal elkezdték építeni a régóta ígért tanuszodát, és ha minden igaz, jövő augusztusra kész is lesz.

Nem akármilyen ígéretről van amúgy szó, az 1994-es önkormányzati választás kampányától kezdve folyamatosan téma volt a gazdagréti uszoda, vagyis Taki bácsi, Kutya úr, Vágási Feri vagy Mágenheim doktor is okkal remélhette, hogy fáradt tagjaikat az uszoda vizében áztathatják. Az új uszoda ráadásul a Csiki-hegyek utca 1. számtól, a Szomszédok forgatási helyszínétől 1-2 percre lesz csupán.

A nyolcvanas évek közepe óta napi bibliám a Népsport/Nemzeti Sport. Erről a perverziómról még a mostani, sport nélküli időkben is képtelen vagyok leszokni, és mint egy ócska drogos, úgy megyek fél 8-kor a közeli trafikba megvenni a lapomat. 

Engedjék meg, hogy erről a traumámról bővebben csak a pszichológusommal beszéljek, viszont kétségtelenül vannak szórakoztató epizódjai is ennek a szenvedélyemnek. A mai számban például a kispestiek játékosát, Hidi Patrikot szólaltatták meg.

Ahogy a tegnapiban is.

Oké, a cikk végül is nem ugyanaz. Olyan, mintha a tegnapin végigsimított volna még egy gondos szerkesztői kéz. A mainak Különleges gyakorlás, a tegnapinak A fű illata a címe. A tegnapiból (nagyon helyesen) kiirtották a három pontot az egyik mondat végéről. A tegnapi cikk befejezését megkurtították, ez szintén előnyére vált. 

Ezeken kívül is vannak kisebb különbségek, úgyhogy böngésszék csak át mondatról mondatra a két cikket, úgysincs jobb dolgunk mostanában. 

(Amúgy mekkora mázli online lapnál dolgozni, ha mi hibázunk, nem feltétlenül marad meg az utókornak.)

Rovatok