Index Vakbarát Hírportál

Világi Máté

A konzervatívok kicsit se hiszékenyebbek, mint a liberálisok A konzervatívok kicsit se hiszékenyebbek, mint a liberálisok

Mindenki könnyebben elhisz bármilyen álhírt, ha egyetért vele.

tegnap, 15:53

We will all die if we cut down the Amazon for a few dollars

Activists are killed in Brazil's jungles every day, yet we are too lazy to throw our rubbish in different bins, says leader of Greanpeace Brasil.

tegnap, 14:43

Kevesebb az androidos biztonsági rés, viszont sokkal veszélyesebbek Kevesebb az androidos biztonsági rés, viszont sokkal veszélyesebbek

Az ESET felmérése szerint a kriptolopás és a mobilbankos azonosítók megszerzése a mai vírusok fő célja.

tegnap, 14:33

Ahogy lassan minden éveben, idén is találtak kétfejű kígyót az USA-ban Ezúttal New Jersey-ben két veszélyeztetett hüllőket mentő úriember talált rá egy ilyen egyedre, mikor egy épp szülő csörgőkígyót figyeltek meg. Mivel mindkettejüket Dave-nek hívják, a kígyót Dupla Dave-nek keresztelték el.

A fiatal kígyónak két teljesen átlagos feje van, négy szemmel, két nyelvvel. A Herpetological Associates munkatársainak muszáj volt magukhoz venni Dave-et, mert szegény egyedül nem élné túl a vadonban. Ahelyett, hogy menekülne, veszély esetén Dave egyszerűen csak ledermed.

Meglepő előrelátásról tett tanúbizonyságot Michael Bradley, mikor bepakolta a nyaralós táskáját: magával vitte minden iratát, ami egy utasszállító repülő elvezetéséhez szükséges. Az easyJet pilótája már pár napja szabadságon volt, így mikor kiderült, hogy a Spanyolországba tartó (szintén easyJet) gépének nem érkezett meg a pilótája, betelefonált a központba, hogy ha nem gáz, hogy nincs nála az egyenruhája, szívesen lemond a két órás késéről és beugrik a hiányzó pilóta helyett.

Gondoltam, megér egy telefont, mert nagyon nyaralnék már. Felhívtam az easyJetet, és mondtam, hogy itt ülök a reptéren, semmi dolgom, de nálam az igazolványom, és már nagyon nyaralnék.

Fél perccel később vissza is hívták, hogy ha már arra jár, vigye már el a gépet. Egy utas felvette a bejelentést, és kirakta Facebookra.

A francia légi irányításnál fellépő hiba miatt tört ki a káosz, és több légitársaságnak is be kellett hívni tartalékosokat, hogy pótolják a hiányzó személyzetet a gépeken.

Az Egyesült Királyság metaforikus lángokban áll. Elköltöznek a multik, elenyésző kisebbség szavazhat csak az új miniszterelnökről, és hála a megszorítási programoknak, a kórházak és rendőrségek különösen nehéz helyzetbe kerültek.

Tehát miről is vitáznak a britek a Times of London levelező rovatában? Hogy mégis mit kell először a csészébe önteni: a teát vagy a tejet. Alex Morgan, az amerikai női focicsapat kapitányának gólöröme kapcsán merült fel a kérdés a brightoni Bob Maddamsben július negyedikén, és még hetedikén is érkeztek levelek – írja a New York Times.

Hatodikán négy válasz is érkezett. Tom Howe azt írta, hogy ez az egész egy régi társadalmi kérdés. A régi, olcsóbb csészék nem bírták jól a hőt, így az alsóbb osztálybeliek a tejet öntötték előbb, hogy azonnal hűlni kezdjen a tea. Peter Sergeant szerint azért kell a tejet előbb önteni, hogy a fehér csészét ne fogja meg a tea.

Catherine Money-nak Surrey-ből is meg volt a véleménye azokról, akik a tejet öntik előbb. Még a "milk-in-first" (MIF) rövidítést is használta, hogy kulturális kontextusba helyezze a kérdést.

Tom Howe-nak igaza van a tej elsőbbségének üzenetével kapcsolatban. Ha valakit úgy írunk le, hogy elég MIF, azzal mindent elmondtunk róla.

– írta Money, utalva a britek találékonyságára, ha ki kell emelni valaki szegénységét anélkül, hogy konkrétan említenénk az anyagi helyzetét.

Ezzel szemben egy Oxfordsihre-i olvasó szerint azért kell előbb a teát, hogy tudjuk, mennyi tejre van szükség, valamint valaki utalt George Orwell esszéjére a témában a tea-oldalt támogatva.

Ez az egész bizonyítja, hogy a britek az apróbb nehézségek mellett képesek az igazán fontos dolgokra koncentrálni. Ezt illusztrálja még az Értelmetlen Levelek Twitter-oldal is, ami összegyűjti a hasonló fontos leveleket az utókor számára. Például Colinnak az jött le A szolgálólány meséjéből, hogy nem olyan rossz nő a főszereplő, de kicsit lehetne stílusosabb:

Az egész vita a teáról egyébként már csak azért is értelmetlen, mert minden civilizált ember tudja, hogy először tea, utána tej.  

Rovatok