Index Vakbarát Hírportál

Világi Máté

Elon Musk már az agyunkba drótozna számítógépeket Elon Musk már az agyunkba drótozna számítógépeket

A Neuralink a hajszálnál is vékonyabb elektródákkal állítaná vissza emberek látását.

2 órája

200 gyerek született a Nobel-díjasok spermabankjából, mégis bedőlt 200 gyerek született a Nobel-díjasok spermabankjából, mégis bedőlt

Viszont hosszú távon teljesen átalakította a mesterséges megtermékenyítést és a termékenységi klinikákat.

július 5. 04:57

Belviszály dúl a Wikipédiánál Belviszály dúl a Wikipédiánál

Egy fiók tiltása miatt csapott össze az üzemeltető és az önkéntes szerkesztők.

július 3. 04:55

Az Egyesült Királyság metaforikus lángokban áll. Elköltöznek a multik, elenyésző kisebbség szavazhat csak az új miniszterelnökről, és hála a megszorítási programoknak, a kórházak és rendőrségek különösen nehéz helyzetbe kerültek.

Tehát miről is vitáznak a britek a Times of London levelező rovatában? Hogy mégis mit kell először a csészébe önteni: a teát vagy a tejet. Alex Morgan, az amerikai női focicsapat kapitányának gólöröme kapcsán merült fel a kérdés a brightoni Bob Maddamsben július negyedikén, és még hetedikén is érkeztek levelek – írja a New York Times.

Hatodikán négy válasz is érkezett. Tom Howe azt írta, hogy ez az egész egy régi társadalmi kérdés. A régi, olcsóbb csészék nem bírták jól a hőt, így az alsóbb osztálybeliek a tejet öntötték előbb, hogy azonnal hűlni kezdjen a tea. Peter Sergeant szerint azért kell a tejet előbb önteni, hogy a fehér csészét ne fogja meg a tea.

Catherine Money-nak Surrey-ből is meg volt a véleménye azokról, akik a tejet öntik előbb. Még a "milk-in-first" (MIF) rövidítést is használta, hogy kulturális kontextusba helyezze a kérdést.

Tom Howe-nak igaza van a tej elsőbbségének üzenetével kapcsolatban. Ha valakit úgy írunk le, hogy elég MIF, azzal mindent elmondtunk róla.

– írta Money, utalva a britek találékonyságára, ha ki kell emelni valaki szegénységét anélkül, hogy konkrétan említenénk az anyagi helyzetét.

Ezzel szemben egy Oxfordsihre-i olvasó szerint azért kell előbb a teát, hogy tudjuk, mennyi tejre van szükség, valamint valaki utalt George Orwell esszéjére a témában a tea-oldalt támogatva.

Ez az egész bizonyítja, hogy a britek az apróbb nehézségek mellett képesek az igazán fontos dolgokra koncentrálni. Ezt illusztrálja még az Értelmetlen Levelek Twitter-oldal is, ami összegyűjti a hasonló fontos leveleket az utókor számára. Például Colinnak az jött le A szolgálólány meséjéből, hogy nem olyan rossz nő a főszereplő, de kicsit lehetne stílusosabb:

Az egész vita a teáról egyébként már csak azért is értelmetlen, mert minden civilizált ember tudja, hogy először tea, utána tej.  

A Tolnai Népújság és a Teol.hu gyereknap alkalmából közösen teljesíti öt gyerkőc kívánságát. Egyikük, Ács Attila paintballozni akart, de végül lebeszélték róla, mert a festékgolyók nagyot ütnek. Maradt az airsoftos akadálypálya, amin időre kellett végigmennie tizenhárom másik kisiskolással. Szerencsére már korán elkezdik a jövő TEK-eseinek kiképzését, mert a köröknek egyedi lezárása volt:

A körök végén két lövéssel kellett kilőniük a képzeletbeli terroristát, amit szintén egy nagyméretű emberformájú céltábla személyesített meg

– írta a Teol.hu.

Az eseményen a gyerekek kipróbálhattak pisztolyokat, AK-47-est és mesterlövész puskát is, természetesen airsoft változatban.

Több mint húszezren írták már alá a Netflixnek címzett petíciót, hogy töröljék a májusban megjelent Elveszett Próféciák című minisorozatot. Ezzel csak az a bökkenő, hogy a Netflixnek semmi köze hozzá, hiszen a sorozat az Amazonon fut.

A sorozat Terry Pratchett és Neil Gaiman azonos című könyvén alapul, és a Return to Order nevű amerikai keresztény szervezetnek komoly problémái vannak vele. Tartanak a sátánizmus normalizálódásáról, a Jó, a Rossz, a moralitás és a természetes törvények tagadásától. Zavarja őket, hogy az apokalipszis négy lovasa motoros bandaként jelenik meg, de talán a legnagyobb vétke a sorozatnak az, hogy egy nő kölcsönözte Isten hangját (Frances McDormand, a Fargo és a Három óriásplakát Ebbing határában Oscar-díjas szereplője).

Gaiman és a brit Netflix is reagált Twitteren. Az író arra kérte az olvasókat, hogy ha lehet, ne mondják meg nekik, hol a hiba, míg a Netflix megígérte, hogy nem folytatják a sorozatot.

(Egyébként amikor már túl sokan röhögtek rajtuk, a petíció indítói átírták a címzettet Amazonra.)

Rovatok