Index Vakbarát Hírportál

Virág Dániel

Veszélybe kerülhet a Huaweiből kiszakadt Honor Veszélybe kerülhet a Huaweiből kiszakadt Honor

Republikánus képviselők feketelistára tennék a Honort.

tegnap, 20:55

Eltűnhet a jég Afrikából Eltűnhet a jég Afrikából

Figyelmeztet az ENSZ meteorológiai szervezete.

tegnap, 20:51

Egy éve könyörögnek a játékosok azért, ami most jön a Call of Dutyba Egy éve könyörögnek a játékosok azért, ami most jön a Call of Dutyba

Először a Warzone kapja meg, később pedig a Vanguard is.

tegnap, 17:40

Nyolc évvel átütő sikert hozó albuma, a Racine carrrée, és három évvel legutóbbi dala megjelenését követően visszatért a ruandai gyökerekkel rendelkező belga előadó, Stromae, polgári nevén Paul Van Haver.

A franciául éneklő Stromae a Santé (magyarul Egészségetekre) című dallal, illetve a hozzá készült videóval jelentette be harmadik albumának érkezését. Az énekes az elmúlt években eltűnt a nyilvánosság elől. Amellett, hogy ez idő alatt új albumán dolgozott, producerként és művészeti tanácsadóként is dolgozott, például a toulouse-i testvérpár Bigflo & Oli dalán, vagy Dua Lipa IDGAF című klipjén. (Az Open Air Rádió részletesen összeszedte, hogy miken dolgozott még a belga.) 

A Santé-val azokat ünnepli Stromae, akiket általában nem ünnepelnek: a ruhatárast, a pohárszedőt, a vécést, a takarítókat. A dal az előadóra jellemző, filmszerű elektronikus tánczene, melyet Moon Willis brit producer segítségével raktak össze. A klipet Stromae testvére, Luc Van Haver és a cseh Jaroslav Moravec jegyzi.

 

Az oltatlanoknak és az oltottaknak is javasolja közleményében az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention, röviden CDC), hogy viseljenek maszkot beltérben. Kiemelik, hogy a szeles napokon kültéren is érdemes eltakarni vele a szájat és az orrot. A maszkviselés mellett javasolják még, hogy kültéren is másoktól elfordulva, a könyökhajlatba köhögjenek az emberek.

Ennek oka, hogy a levegőmozgás növelheti a delta-variánssal történő megfertőződés kockázatát. A kiköhögött fertőzőképes részecskék a szél hátán jóval messzebbre juthatnak, mint csendes időben. A köhögésre sokszor gondolnak úgy, mint egyirányú, egyszerű légáramlatra, a valóság ennél azonban összetettebb. Amikor az ember köhög, a száján keresztül apró légörvények jönnek létre, így a testet elhagyó részecskék sem egy irányba, egyenesen távoznak.

A Mumbaiban található Indiai Technológiai Intézet munkatársai a köhögést modellezve arra jöttek rá, hogy a köhögés irányával megegyező irányban fújó 8 kilométer/órás sebességű szél is húsz százalékkal messzebbre viszi a fertőző részecskéket. Ebből következik, hogy egy 15-17 kilométer/órás őszi szél növelheti a fertőzés terjedésének kockázatát és sebességét is.

A felállított modellt részletesen bemutatják a Physics of Fluids folyóiratban október 12-én megjelent tanulmányban.

Amatőr zenészeket segítő új funkcióval bővült a Google keresője; ezentúl a számítógép vagy okostelefon mikrofonját használva pont úgy lehet behangolni egy gitárt a keresővel, mint a célszoftverekkel.

Ahhoz, hogy a funkciót elérjük, be kell írni a keresősávba PC-n vagy mobilon, hogy „google tuner”, majd megjelenik a kezelőfelület, ahol a mikrofon ikonra kell kattintani és engedélyezni a böngésző hozzáférését a hardverhez. A készülék beépített mikrofonját használva a Google felismeri, hogy melyik húrt hangolják éppen és egy színes skálán jelzi, hogy mennyire tér el a kiadott hang a kívánt hangmagasságtól. Amennyiben a Google Asszisztenst szeretnénk ilyen célra használni, akkor a „tune my instrument” paranccsal hozható elő a funkció.

Az Android Police azt írja, nem mindig érzékeli első próbálkozásra a hangot a Google, így érdemes a gitárhoz közel tartani a hangot felvevő eszközt.

Ha valaki szeretné kipróbálni, mennyire sikerült jól a hangolás, annak a kereső beépített metronómot is tartalmaz a ritmushoz.

Rovatok