Index Vakbarát Hírportál

Záborszky Ede

zed
A jövőbe vezet, de még sok a baj a csodavillamossal A jövőbe vezet, de még sok a baj a csodavillamossal

Hasznos beruházás lehet a Szegedet Hódmezővásárhely belvárosával összekötő vasút-villamos, a tram-train. De egyelőre csak azt látni, hogy a költségek egyre nőnek, és sok a kérdőjel.

augusztus 23. 16:09

Sok bank nem fogadja el az ekhós bért a babaváró hitelnél Sok bank nem fogadja el az ekhós bért a babaváró hitelnél

Egyes pénzintézetek automatikusan nullának tekintik az így szerzett jövedelmet, és ez gond lehet a hitelbírálatnál.

augusztus 16. 15:11

Hónap végéig lehet beváltani az Ady-ötszázast és a Bartók-ezrest Hónap végéig lehet beváltani az Ady-ötszázast és a Bartók-ezrest

Az 1999-ben bevont bankjegyeket szeptember 1-től már nem cseréli be az MNB.

augusztus 16. 12:53

Bár az ISIS a világ egyik legvéreskezűbb terrorszervezeteként vonult be a történelembe, még a gyilkos vallási fanatikusok életében is történnek mókás dolgok, mint például az alábbi 2017-es  jemeni videón, ami nemrég szivárgott ki. A felvételen éppen az egyik frissen csatlakozott tag próbálja meg kamera előtt elmondani az eskü szövegét, de egy rikácsoló madár állandóan félbeszakítja.

 

Szegény dzsihádistát többször is megzavarja a zajongó tollas, és beleakad a szövegébe. Egy hang a háttérből nyugtatja a bosszankodó terroristát: "Nyugi, csak nyugi." A videó pikantériája, hogy egy rivális terrorszervezet, az al-Káida jutotta el a médiához, akik megragadnak mindent lehetőséget, hogy megalázzák az ISIS-t. 

Bár Szíriában és Irakban nem áll jól a terrorszervezet szénája, Jemenben még mindig aktívak, és harcolnak (többek között) az al-Káidával is.

A Katasztrófavédelem felgyújtott egy konyhát (legalábbis egy fazekat), hogy önnek ne kelljen, és bemutatták, mi történik, ha vizet önt az égő olajra.  Ez:

 

 A videó magáért beszél, a víz az olajra csak olaj a tűzre. 

A férfiak egy része azért nem vesz részt a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenységekben, mert a közvélekedés szerint az a nőkkel azonosított dolog, és félnek, hogy melegnek tűnhetnek – írja a Sex Roles folyóiratban megjelent tanulmány nyomán az Out. A kutatók már egy korábbi, 2016-os kutatásban kimutatták, hogy az emberek a környezetbarát tevékenységeket jellemzően femininnek tartják. 

Az új kutatásban arra kérték a 960 résztvevőt, hogy mondják el fiktíven felvázolt emberekről, hogy femininnek vagy maszkulinnak gondolják őket az alapján, hogy különféle környezetvédelemmel társított tevékenységeket (műanyag zacskó mellőzése, légkondi kikapcsolása) végeznek vagy sem. Azután értékelniük kellett egy tízes skálán, hogy az adott karakter hetero- vagy homoszexuálisnak tűnik inkább.

A résztvevők az olyan férfi karakterek esetén, akik a femininnek gondolt ökotudatos tevékenységeket végezték, arról számoltak be, hogy bizonytalanok az egyén heteroszexualitását illetően. Ugyanis az ökotudatosság – mint szerintük inkább nőkre jellemző dolog – nem illik bele a férfiasság képbe.

Janet K. Swim, a Pennsylvania State University munkatársa, aki a kutatást vezette, elmondta, hogy a férfiak kerülik az olyan tevékenységeket, amik nőiesként vannak stigmatizálva, mivel sokuknak fontos, hogy még véletlenül se tűnjenek homoszexuálisnak. 

Boldog István remélhetőleg épp agancsnyelű vadásztőrrel hasítja ki a kommunális hulladékot egy erdő közepén, a többiek viszont használják az eszüket. 

Rovatok