Index Vakbarát Hírportál

Zubreczki Dávid

újságíró Index

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Aquapark és kaszinó is épült volna a Nemzeti Színház mellé Aquapark és kaszinó is épült volna a Nemzeti Színház mellé

A HÉV-nek pedig rég föld alatt kellene robognia. Millenniumi Városközpont-tervek egykor és ma.

tegnap, 17:32

Magyar látványtervek a világ legjobbjai között Magyar látványtervek a világ legjobbjai között

Egy genfi fejlesztés képeivel került ez építészeti verseny döntőjébe a budapesti Brick Visual.

július 18. 08:26

Még mindig eladó a mesebeli magánvár Ásotthalmon Még mindig eladó a mesebeli magánvár Ásotthalmon

Hatalmas parkkal,saját tóval és 35 millióval olcsóbb, mint öt éve. Hét izgalmas lakáshirdetés.

július 17. 05:14

Na jó, persze ez nem igaz, de ez az utolsó reménysugarunk, nekünk budapestieknek, hogy megtaláljuk ennek a rohadt lámpaoszlopnak a gazdáját. Nem csak hogy ronda, de ijesztő is, a fene se tudja például, hogy áramtalanítva van-e.

A Járókelők.hu történetének egyik legelkeserítőbb esete, hogy bár két bejelentés is született róla egymástól függetlenül (itt, meg itt), fél év alatt azt sem lehetett kideríteni, hogy kihez tartozik. Szerencsére, mind az Elmű, mind a fővároshoz tartozó BDK tökéletesen jó alibivel rendelkezik arra, hogy nem ők tették ide.

Lehet, hogy tényleg a dunai kalózok állították fel ezt a titokzatos lámpát, hogy világítson nekik. Sőt! Lehet, hogy tényleg kincs van benne.

A kék metró megállóiban található műalkotásokat végigvéve került szóba először Kányádi-pad, mely tegnap, a költő halála alkalmából ismét szerepelt az Urbanistán. Az Arany János utcai állomáson áll, felette csöpp tábla a verssel, amelynek köszönhetjük, de hogy kinek az "alkotásáról" van szó - vagyis ki találta ki, hogy megvalósítsák a verset -, azt nem tudtam. Egészen mostanáig.

Egy kedves olvasónk elküldte nekem azt a Népszabadság-cikket, amely az állítás évében, vagyis 1993-ban jelent meg. Eszerint egy nyugdíjas budapesti házaspáré az ötlet:   Kunfalvi Endre és felesége     találta ki, hogy meg kellene valósítani a Hiúságot. A BKV-nál először süket fülekre találtak ( „Magánjellegű dolgot nem lehet közterületen elhelyezni. Főleg nem a metróban!”), de végül eljutottak a sajtóosztály akkori vezetőjéhez.  Vitéz Ágnes  maga is szerette a verseket, felkarolta az ügyet. 

Nyáry Krisztián, aki akkoriban szintén a városházán dolgozott, és segített a projekt megvalósításában, a következőket írta erről: "Nagyobb politikusi morgásra számítottunk – élő embernek emlékművet? De végül ez volt az egyik ritka kivétel, amit a bizottsági képviselők egyhangúan szavazták meg, bár volt köztük, aki bevallotta, nem tudja, ki az a Kányádi."

Rég nem volt akkor visszhangja magyar képregénynek, mint a Nyugat+Zombiknak, főleg már évekkel a megjelenése előtt. Hőbörögtek is a régi képregényes arcok miatta, volt, aki pedig egyenesen azzal vádolt, hogy én szabadítottam az országra az átkot, mely maga alá temeti szegény szubkultúrát. 

Nos a végeredmény már ugyan nem szólt olyan nagyot, de szerintem hatalmas ötlet volt az egész, ami ráadásul egy csomó olyan ember figyelmét is felkeltette, akit korábban nem nagyon érdekeltek sem a képregények, sem a Nyugat. Szóval mindenki jól járt.

Az alkotó, Csepella Olivér pedig most egy újabb képregénnyel jelentkezett, és ismét komoly témát oldott kicsit lazábbra. Igaz, Lórátffy Zsuzsanna 1655-ben játszódó történetében nincsenek zombik, csak némi kis démonhajkurászás, viszont igen szórakoztató.

Kicsit döcögve és kuszán indul ugyan, de aztán beindul rendesen. Simán a téma - az erdélyi reformáció - eddigi legjobb és legkönnyedebb feldolgozása. Vannak benne vicces dolgok, kutya, Olivér, egy csomó klassz rajz, meg úgy általában: kifejezetten jó ránézni az egészre. Mentes minden ájtatoskodástól, és olyan slusszpoén van a végén, hogy csak na.

A kiadványt a Reformáció500-hoz kapcsolódva adták ki, amelynek keretében azért láttunk pár jó húzást. Például a Kálvin téren megvalósított nagyszerű emlékművet. Komoly témák kepregényésítésére pedig itt mutattunk be pár remek példát a Himnusztól a Husztig.

A Lórántffy Zsuzsanna megír egy levelet című képregényt itt lehet megnézni online vagy akár le is lehet tölteni PDF-ben.

Rovatok