Index Vakbarát Hírportál

Zubreczki Dávid

újságíró Index

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Tudjuk, honnan kapta a nevét az Üveghegy, de miért menjünk oda? Tudjuk, honnan kapta a nevét az Üveghegy, de miért menjünk oda?

A Holdvilágárok közelében található romok feltámasztására egyetemisták találtak ki terveket.

február 14. 16:39

Elbúcsúztunk az Olimpia Szállótól Elbúcsúztunk az Olimpia Szállótól

Sajnáljuk a remek épületet, de jó, hogy a Normafa visszakap valamit a zöldből: a helyén park lesz.

február 13. 17:07

Kivágták a fákat az egykori Újpesti Szülőotthon kertjében Kivágták a fákat az egykori Újpesti Szülőotthon kertjében

Négyemeletes, 69 lakásos társasház épül ide.

február 9. 11:54

Lázár Antal építész neve valószínűleg keveseknek cseng ismerősen a szakmán kívül, pedig épületeit alighanem sokan ismerik. Ő volt az egyik tervezője a Domus áruháznak, a Siemens-székháznak és a Népligeti buszpályaudvarnak, hogy csak a Hungária körgyűrűn álló házait említsük, de a nevéhez fűződik a Corvinus Egyetem új épülete a Duna partján, és a másik oldalon a BME Q-épülete is.

Népligeti Buszpályaudvar
Fotó: volanbusz.hu

A Lechner Tudásközpontban vele folytatódik február 13-án a Fehér köpeny és rajzasztal sorozat, amelyben a XX. század legmeghatározóbb magyar építészeit látják vendégül egy laza beszélgetésre. Lázár Antalt ezúttal is Mészáros Ábel kérdezi, akit érdekel, itt talál róla bővebb információt, az esemény Facebook-oldalán

A Liget Projektnek van egy csomó vitatott eleme (mondjuk az új Néprajzi, ami nekem speciel tetszik), és egy csomó, ami vitán felül rossz (mondjuk a park közepében pöffeszkedő, ráadásul egyre jobban leegyszerűsödő, hatalmas Új Nemzeti Galéria). Na de azt alighanem senki nem vitatja, hogy ami a Szépművészeti Múzeummal történt, az tök jó dolog!

A nagyközönség ugyanis hetven éve nem látogathatta a raktárnak használt Román Csarnokot, amelyet most végre helyreállítottak és hamarosan megnyitnak.

A részleteket itt olvashatják.

 

Mihály Gábor egy időben nagyon szeretett szobrokat csavarni csövekből, van egy ilyen alkotása a Hungaroringen, Budapesten egy régi kamionparkolóban,  na meg Csongrádon is, a Bökény lakótelepen.

Ez utóbbit 1985-ben állították fel, és eredetileg Kapcsolatoknak hívták. A nép azonban nem volt elragadtatva tőle, és egyből Bélcsavarodásnak nevezte el. Ez a név ragadt rajta mind a mai napig - hiába próbálták utólag belemagyarázni az elvtársak, hogy a mű tulajdonképpen a munkásság, a parasztság és az értelmiség szövetségbe forrását szimbolizálja.

A legszebb az egészben, amit a Délmagyar ír, hogy hiába utálták az elején, az évtizedek alatt kifejezetten az itt élők szívéhez nőtt a szobor. Olyannyira, hogy miután a környéket rendbe szedték a közelmúltban, felajánlották, hogy társadalmi munkában, maguk festik le a Kapcsolatokat. Vagyis a Bélcsavarodást.

Ha megtörténik, egyből beszámolunk róla!

Rovatok