Index Vakbarát Hírportál

Zubreczki Dávid

Urbanista

Tényleg gazdasági újságíró vagy?Nem.

Akkor mit keres a neved itt a rovatban?Itt volt hely.

Akkor mit csinálsz valójában?Urbanista, Múltcore, Kerékagy

PR-os vagyok, hívhatlak gazdasági témájú bármire?Könyörgöm ne, olyan szomorú lesz a fejem, mint itt a képen.

Különös budapesti bérházak tervezője Különös budapesti bérházak tervezője

A 140 éve született építész alkotásai között mindenki talál kedvére valót, akár a szecessziót szereti, akár a modernet.

tegnap, 15:35

8 négyzetméteres lakás 6,5 millióért 8 négyzetméteres lakás 6,5 millióért

"Amennyiben ön összkomfortot szeretne akkor picurka fürdőt még csinálnia kell." 7 remek hirdetés.

tegnap, 10:00

Átadják az Átadják az "építészszakma fair play díját"

U. Nagy Gábor kapja idén a Kotsis-érmet.

december 13. 10:34

Emlékszem, mennyire elcsodálkoztam gyerekkoromban, mikor egy kisváros butikjára azt láttam kiírva, hogy "pesti divat". Merthogy mi egyáltalán nem úgy öltözködtünk, mint ami a kirakatban volt (sokkal inkább úgy, mint a kirakat előtt sétálók). Amúgy meg mégis mi az, hogy pesti divat?

Ez utóbbira mostanáig nem is tudtam a választ, aztán Legát Tibor könyve segített.

Nyáron indult a Fortepan könyvsorozata, melyben kötetenként száz-száz képet kiválasztva adnak ízelítőt a százezres fotógyűjteményből. Az elsőre furának tűnő vállalkozás (ki a fene venne pénzért valamit, amit ingyen is megnézhet?) első kötete nagyon tetszett, le is írtam az Urbanistán, mi minden miatt szerethető.

Persze az első merítésnél még adta magát a téma: az Elfelejtett Budapest bemutatta a város jól ismert helyszíneit, milyen mások is voltak egykor, mint ma. Közben megérkezett a második is, amelynek a munkacíme Ez a divat volt (egy kis ízelítő meg is jelent róla a Fortepan blogban), ám végül az került a borítójára, hogy Pesti nő.

Szerintem nagyon jó váltás volt. A téma elsőre tágabb, hiszen nem csak a ruháról szól, de valójában jóval szűkebb. Ugyanis nem a Budapesten élő nők életét mutatja be, hanem azt az idealizált világot, ami csak a Váci utcai szalonokban (mindenekelőtt ugye Rotschild Klárinál), a divatfotókon, filmekben és nyári slágerekben létezett. Nagyjából, mintha a mai világot személyes Instagram-képekből próbálnánk összerakni száz év múlva.

Az anyag jó részén persze manökenek szerepelnek, de sok az olyan kép is, amiken hús vér pesti nők próbálták a hétköznapokba csempészni az álomvilágot. A témakörök telitalálatok, és szerencsére nem csak ruhadarabokról szólnak, külön fejezetet kap a napszemüveg, az autó, az erotika, a cigaretta vagy épp a légi kisasszonyok világa.

A könyv megvásárlásával az ingyenes Fortepant támogathatjuk, bővebb infót itt találni róla.

Idén májusban, még átadás előtt jártam be az elkészült Újpesti Vásárcsarnokot, amit időközben meg is nyitottak. Az egyik legmókásabb látvány akkor ez volt: gyönyörű padocskák csodálatos panorámával.

Merthogy a régi piac lepukkant csarnokai még ottmaradtak az új mellett.

A távlati tervek között persze az volt, hogy azokat lebontják, a helyén pedig megnyílik a tér, egy lábakon álló promenáddal megfejelve (amiről itt van részletes leírás, meg jó pár látványterv). Nos mint azt a kerületi polgármester, Wintermantel Zsolt pár napja kiposztolta a blogjában, a régi piac már el is tűnt. Szépnek azért még nem szép a terep, de az, hogy kinyilt a terület nagyon jót tett a térnek.

Igaz a padok még mindig egy kerítésre néznek, de már nem sokáig.

Minden télen megírjuk, hogy a Valyo milyen remek kiszuperált reptéri busszal turnézik a Duna partján, amelyben úgy szaunázhatunk, hogy közben gyönyörködhetünk a csodás panorámában. Nem lesz ez másként ezen a télen sem. 

A mobil szauna építéséről itt írtunk bővebben, aztán  meg is néztük, milyen lett   . Akinek pedig kedve szottyan kipróbálni,  itt foglalhat időpontot, meg találhat egy csomó részletet az akcióról.

Rovatok