Index Vakbarát Hírportál

Wifivel gyorsít a bluetooth

2009. április 14., kedd 18:03 | aznap frissítve

Nagy fájlok másolása közben több áramot fogyaszt majd a bluetooth 3.0 szabvány, de így az adatátviteli sebesség a nyolcszorosára nő.

Április 21-én bemutatják a bluetooth 3.0 szabványt, ami már képes lesz arra, hogy nagyobb fájlok másolása közben az energiatakarékos bluetooth-ról átálljon wifire. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi bluetooth 2.1 szabvány által biztosított 3 megabites adatátviteli sebesség a sokszorosára, 20-24 megabitre nő. Az előrelépés miatt jobban elterjedhet a bluetooth, mert több területen lehet majd hasznosítani: gyorsan másolhatunk át fotókat a fényképezőről a tévére vagy zenéket sugározhatunk a laptopról a hifire.

Csak azokban az eszközökben működik a gyorsítás, amelyekben eleve van bluetooth és wifi. A Computerworld szerint elképzelhető, hogy néhány terméknél, például a laptopoknál, egy szoftverfrissítéssel aktiválni lehet majd a 3.0-ás funkciókat. Egyszerűbb eszközöknél, például a mobiltelefonoknál azonban előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet a 2.1-es szabványról 3.0-ra váltani.

Megújul a bluetooth energiakezelése is, ennek köszönhetően nem szakad meg a kapcsolat, amikor kicsit elmozdítják az egymással kommunikáló eszközöket. Korábban előfordult, hogy a zsebre vágott mobil elvesztette a kapcsolatot a bluetooth fülhallgatóval.

Mindent egyben

A bluetooth fejlődéséért felelős Bluetooth Special Interest Group (SIG) viszonylag gyorsan megoldotta a wifi és a bluetooth összekapcsolását. A projektet éppen csak egy évvel ezelőtt jelentették be. Korábban a SIG az ultra-wideband (UWB) technológiával próbált előre lépni, de kevés támogatót találtak, ezért a projektet hátrébb sorolták. Ugyanakkor a Bluetooth SIG sok csipgyártót maga mellé állított a wifis projektben, ami érthető - már most is sok rádiós csip egyszerre kezeli a bluetooth és a wifi kapcsolatokat.

A SIG egy hét múlva többet elárul az új technológiáról, valószínűleg az is kiderül, hogy mikor jelenik meg a kütyükben.

Rovatok