Index Vakbarát Hírportál

A Jézuska hozza, az adathalász elviszi

2009. november 23., hétfő 16:05 | aznap frissítve

Adathalászok, csalók, kémprogramok és hamis reklámlevelek várhatók a következő hónapban. A McAfee ünnepi 12 pontját betartva megvédhetők a számítógépek.

A karácsonyi ünnepek közeledtével nem csupán az áruházak forgalma nő, a kiberbűnözők is lázasan csomagolják gonosz ajándékaikat. Vírusokat, trójai férgeket és egyéb kártékony programokat szánnak a fa alá, és ebben az időszakban ugrásszerűen emelkedik az adathalász-kampányok és csalások száma is. A vírusirtójáról ismert McAfee 12 pontba gyűjtötte a legveszélyesebb jelenségeket, amelyekre minden felhasználónak fokozottan figyelnie kell az elkövetkező hetekben.

1. Látszólag jótékonysági szervezetektől érkező emailekben adományokat kérnek tőlünk, de valójában a bűnözők igyekeznek megkaparintani a személyes adatainkat, például a bankkártyánk számát.

2. Bűnözők hamis számlákat és értesítéseket küldenek nagy csomagszállító cégek (FedEx, UPS vagy akár a Magyar Posta) nevében, és arra hivatkoznak, hogy egy árut nem tudtak kiszállítani. Elkérik a lakcímünket és a bankkártyánk adatait, amit tilos megadni. Valódi cégek soha nem kérnek emailben ilyen adatokat.

3. Közösségi oldalakról valódinak tűnő „jelölj be barátnak, ismerőnek” üzenetet kapunk, holott valójában az emailnek semmi köze az eredeti szolgáltatáshoz. A McAfee azt tanácsolja, sose kattintsuk a levél testében szereplő hivatkozásra, helyette lépjünk be a közösségi oldalra a hagyomány módon, és helyi fiókunkon keresztül ellenőrizzük a meghívókat.

4. Óvatosan kell kezelni a karácsonyi üdvözlőlapokat is, még akkor is, ha látszólag hiteles forrásból érkeztek. Az emailben érkező linkre akár vírussal fertőzött weboldalra is vezethet.

5. Kamu luxuscikkek, ékszerek reklámdömpingje várható az elkövetkező hetekben. A gagyi első számú megkülönböztető jele, hogy az eredeti termékhez képest gyanúsan olcsó. Vállalatok nem küldenek reklámokat és árajánlatokat emailekben, hacsak külön nem kérik tőlük. Aki felül a bűnözők ajánlatának, a levélben szereplő linkre kattintva megfertőzheti számítógépét, a megrendelt termék pedig jó eséllyel sosem érkezik meg. Vagy ha mégis, akkor biztosan hamis.

6. A biztonságos karácsonyi vásárlás biztonságos weboldalakon zajlik. Habár nem kőbe vésett kritérium, de keresse a böngésző címsávjának jobb sarkában felbukkanó lakat ikont, és ellenőrizze, hogy a weblap a https betűkkel kezdődik-e.

7. A bűnözők tudják, hogy az ünnepeket közeledtével egyre többen keresünk az ünnepekhez kötődő tartalmakat a weben, ezért ugrásszerűen nő a kártékony kódokkal fertőzött honlapok száma. A legnépszerűbb karácsonyi dalok gyűjteményét kínálgató oldalakat és a hasonló felületeket kellő óvatossággal böngéssze.

8. A bűnszervezetek az állást keresőkre is előszeretettel vadásznak. Az otthonról végezhető, magas jövedelemmel kecsegtető munka rendszerint túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Több gyors meggazdagodást ígérő oldal valójában pénzmosásra akarja rávenni a felhasználókat: a bankszámlára érkező összegek felvételére, annak befektetésére, továbbküldésére bíztat. Előfordul, hogy a bűnözők előre kérnek bizonyos információkat, mint például a bankkártyánk adatait, máskor „a munkavégzés” megkezdését pénz átutalásához kötik – ez nyilvánvaló csalás.

9. Egyre növekszik a hamis aukciós oldalak száma is. Mielőtt részt vennénk egy árverésen, bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban legitim oldalra tévedtünk-e!

10. Jelszavaink védelme kulcsfontosságú. Soha, semmilyen körülmények között ne adjunk ki személyes kódokat, ellenkező esetben szélesre tárjuk az online fiókjainkhoz vezető kapukat. Ne feledjük, hogy a jelszavakat billentyűnaplózó programokkal is ellophatják tőlünk, ezért mindig ügyeljünk a számítógép vírusvédelmére.

11. Ha banki szolgáltatásokhoz szeretnénk hozzáférni a neten, mindig manuálisan gépeljük be a pénzintézet weboldalának címét, soha ne kattintsunk egy levélben érkezett linkre. Előfordulhat, hogy az email látszólag a banktól érkezik, de benne szereplő hivatkozás hamis oldalra irányít át, amely alkalmas a belépéshez szükséges felhasználónév és jelszó megkaparintására.

12. Nemcsak az emberek, a számítógépek is túszul ejthetőek. A ransomware kategóriába tartozó férgek átvehetik a számítógép irányítását, bizonyos fájlokat elérhetetlenné tesznek. E kártékony programok különös ismertetőjele, hogy váltságdíjat követelnek a korábbi állapotok visszaállításáért.

12+1. Mint mindig, természetesen most is ellenőrizze, hogy operációs rendszere, telepített alkalmazásai és vírusvédelmi szoftvere tartalmazza-e a legújabb biztonsági javításokat, illetve frissítéseket!

Rovatok