Index Vakbarát Hírportál

Válogatott borzalmak a Chatroulette-en

2010. április 17., szombat 17:38

Alig telt el néhány hónap az indulása óta, és a Chatroulette máris az exhibicionista férfiak és a rajtuk álmélkodó nők kedvelt szórakozásává vált. A random partnereket egymás mellé sorsoló szolgáltatást Yodával, Süsüvel, Freddy Kruegerrel és egy gorillával teszteltük.

A videocset még akkor is meglepetésekkel teli műfaj, ha ismerősök művelik. Hát még ha idegenek. A random videocset, vagyis az egymással véletlenszerűen összesorsolt partnerek beszélgetése az elmúlt néhány hónapban netes kultjelenséggé vált, és bár hasonló szájtok korábban is léteztek, az érdem egyértelműen a Chatroulette-é.

Oly sok más forradalmi újdonsághoz hasonlóan (Tetris, szamovár, bolsevizmus, stb.) a Chatroulette is Oroszországban született. Egy 17 évesen moszkvai gimnazista, Andrej Tyernovszkij hozta össze tavaly novemberben, két teljes napos programozással, a szüleitől kölcsönkért  300 000 rubelből. A pénzt azóta visszafizette, de máig a gyerekszobából üzemelteti a szájtot. A Chatroulette-et idén februárban felkapta a média, írt róla a New York Times techblogja, a Bits, a New York Magazine, aztán a Spiegel is, és mostanra egy időben legalább 35 ezren csetelnek a szájton ismeretlenekkel – vagy ismerősökkel, mert a csetelők között állítólag olyan hírességek is feltűntek már, mint Kelly Osbourne (Ozzy lánya), Nicole Richie (Paris Hilton gyerekkori barátnője) és Perez Hilton, a pletykagyáros. Itt nem lehet nicknév mögé rejtőzni, mint a szöveges cseten.

Kit dob a gép?

A véletlenszerű összesorsolás megannyi ijesztő helyzetet eredményez: annak ellenére, hogy a szájton 16 év az alsó korhatár, tilos a meztelenkedés és a pornográfia, és akit öt percen belül legalább hárman feljelentenek, azt 10-40 percre letiltják, a Chatroulette-en csetelők jelentős része fiatal vagy ami még rosszabb, idősödő férfi, aki sajnálatos módon a saját péniszét mutogatja.

A helyzet súlyosságát jól érzékelteti az a South Park-epizód, amelyben a lelkes Cartman a Chatroulette-en próbál barátot szerezni a szkeptikus Kyle-nak, majd amikor csupa maszturbáló partnerre talál, kimondja a végső igazságot: „Kyle, így működik a világ. Ha minőségi barátokat akarsz, először át kell rágni magad a faszokon.”

A Chatroulette mostanra meglepő helyzetek sokaságát produkálta, a legjobbakat külön szájtok gyűjtik. A felhasználók ingerküszöbét meztelenkedés helyett szolid eszközökkel, Yodaként, Süsüként, Freddy Kruegerként és gorillaként teszteltük, nem várt eredménnyel.

A random videocsetben az a legjobb, hogy ha nem tetszik a partner, az ember egyszerűen megnyomja a Next gombot, és máris jön a következő. Ebből az is következik, hogy elmélyült beszélgetésekre a Chatroulette-en csak a legritkább esetben lehet számítani, viszont cserébe elmarad a szöveges cseteken szokásos kör, a nem és kor iránti érdeklődés, mert a lényeges információk rögtön látszanak. És bár az álarcokról azt hittük, hogy mindenkit elijesztenek, kiderült: a Chatroulette-re jellemző pénisztúltengés miatt vannak olyan kétségbeesett nők, akiknél már egy Freddy Krueger-álarcos, fejhallgatós rém is jó eséllyel indul, mint azt az alábbi beszélgetés illusztrálja:

A Chatroulette-et felfedezte magának a pornóipar is, így sokszor előfordul, hogy a szexistennő kinézetű, feltehetően automatizált beszélgetőpartner kizárólag azon fáradozik, hogy átcsábítsa az embert egy fizetős pornócsatornára. Ezeknek a próbálkozásoknak természetesen nem szabad bedőlni.

Rovatok