Index Vakbarát Hírportál

A magyarok kedvenc férge a Conficker

2010. április 21., szerda 07:53

A Conficker féreg hónapok óta bebetonozva őrzi vezető helyét a magyarországi vírustoplistán.

A NOD32-t fejlesztő ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amely elterjedtségük alapján rangsorolja a vírusokat, a kémprogramokat és a kéretlen reklámprogramokat.

A hazai lista első helyén 2009 októbere óta a Conficker féreg áll, mely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge adminjelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed. A márciusi toplista második helyén lévő INF/Autorun vírus szintén régi szereplő. Ez a kártevő kizárólag az automatikus futtatás lehetőségét használja ki a terjedéséhez. Mivel a legtöbb felhasználó nem tiltja le ezt a funkciót a Windows operációs rendszereken, és sokan nem figyelnek oda a vírusirtó szoftverük frissítésére, a kártevő viszonylag könnyen terjed.

A listán új szereplő a nyolcadik helyre felkapaszkodó Win32/Boberog féreg, amely képes hátsó ajtót nyitni a megfertőzött számítógépen. Számos manipulált bejegyzést készít rendszerleíró adatbázisban, ezek teszik lehetővé, hogy a hálózati kommunikáció során a tűzfal védelmét kikerülhesse. A program ezután folyamatos kapcsolatot nyit a támadónak, aki így az IRC-csatornán távolról átveheti az uralmat a megtámadott gép felett.

Kilencedik helyen bukkant fel a Win32/Tifaut trójai, amely fájlokat hoz létre, és azok automatikus lefuttatásához külön registry-bejegyzést is készít. Működése során különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le a megfertőzött számítógépekre.

Tizedikként szerepel a Win32/TrojanProxy trójai, amely nevéhez hűen valóban rejtett funkcionalitással bír. Futása közben megváltoztatja a HKLMSOFTWAREMicrosoftInternet ExplorerMain Registry bejegyzést, valamint hátsó ajtót nyit a fertőzött gépen, majd megkísérel távoli webhelyekre csatlakozni.

A hazai toplistát az ESET statisztikai motorja több százezer magyarországi felhasználótól származó adatok alapján állítja össze. A márciusi listán szereplő 10 kórokozó az összes fertőzés 25,28 százalékáért volt felelős.

Rovatok