Index Vakbarát Hírportál

Kevés gyakorlati képzést kapnak az informatikusok

2010. május 28., péntek 09:25

Az informatikus képzés legnagyobb hiányossága, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a gyakorlati oktatásra a felsőoktatási intézmények. Egyebek között ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Nyugat-magyarországi Egyetem elsőéves gazdaságinformatikus hallgatói végeztek száz cégnél nyolc megyében.

Nyolc megyében készült felmérés az informatikusok képzéséről, hogy már az elsőévesek lássák, milyen lehetőségekkel számolhatnak diplomázásuk után a munkaerőpiacon. Így már ezek ismeretében fejleszthetik képességeiket.

Huszonnégy gazdaságinformatika szakos hallgató száz vállalatot keresett fel negyven településen. A kérdéseikre adott válaszokból megállapítható, hogy komplex tudást várnak tőlük a vállalatok - mondta a felmérést vezető Pakainé Kovács Judit egyetemi docens.

Fontosnak tartják a cégek, hogy az informatikusoknak legyen jó problémamegoldó készségük, legyenek kreatívak, önállóak. Az angol nyelv ismerete természetes követelmény, amelyet második helyen a német nyelvtudás követ. Ezen a téren mind többen a felsőfokú szintet kérik leendő munkatársaiktól.

A kutatás hozadéka volt az is, hogy harmincnál több gyakorlati helyet sikerült feltárni, ahol a nyári hónapokban fogadják az egyetemistákat.

Rovatok