Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes szépirodalom az iTunes-on

2010. november 2., kedd 16:07

A kor kihívásainak megfelelően állították össze a Brit Open University digitális könyveit, amiket bárki letölthet az iTunes Store-ból.

A Brit Open University már több, mint 100, teljesen ingyenesen tölthető tankönyvet tett elérhetővé az iTunes rendszerén keresztül. Ezekből idén júniusig 20 millió példányt töltöttek le.

Martin Bean rektor szerint az év végére 27 milliós letöltéssel lehet számolni, a növekedésben nagy szerepe lesz a rendszerbe bekerülő újabb 100 könyvnek. „Ezeket a műveket igazítottuk a digitális kor elvárásaihoz igazítottuk: ha valaki például Schubertről szeretne tanulni, akkor a zeneszerző életrajza olvasása közben akár meg is hallgathatja leghíresebb szerzeményeit” – mondta a rektor.

Nemrégiben csatlakozott a kezdeményezéshez másik két nagy egyetem, az Oxford és a Rice University is. Az Oxford leginkább klasszikus szépirodalmi műveket tett elérhetővé, melyek nagy része Shakespeare korából származik: a nagy drámaíró 1623 első fóliója (Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámai és tragédiái címen) mellett John Webster és 4 másik híres kortárs szerző alkotásai tölthetőek le.

A Rice University pedig 18 legkedveltebb tankönyvét tette elérhetővé, így átölelve a gazdasági, fizikai, biológiai, informatikai, csillagászati tudományköröket (ezek nagy része eddig is elérhető volt a Connexions honlapon).

Mind a három egyetem anyagai az ingyenes ePUB formátumban vannak lementve, így nem csak iPhone-on, iPad-on olvashatók, hanem pc-n, okostelefonon, de akár egy gyors konvertálás után Kindle-en is.

Rovatok