Index Vakbarát Hírportál

Unalmasék megnyerték a Google elleni pert

2010. december 2., csütörtök 14:43

2008 tavaszán egy pittsburgh-i házaspár, Aaron és Christine Boring (a családnevük magyarul azt jelenti, unalmas) beperelte a Google-t, mert a házuk képe az engedélyük nélkül szerepelt a Google Street View szolgáltatásban.

Az indoklás szerint a magánszférájukon esett sérelem miatt olyan mentális kínt kellett átélniük, amit csak 25 ezer dollár készpénz képes megnyugtatóan csillapítani.

A pert ugyan elveszítették, de a hír nyomán egyre többen követték a példájukat, és tiltakoztak a Google-nél az otthonuk lefényképezése ellen. Boringék nem adták fel, és fellebbeztek, mondván, itt nem feltétlenül a pénzről van szó, hanem az elvekről. És a biztonság kedvéért a vádakhoz hozzácsapták a birtokháborítást is, arra hivatkozva, hogy a fotó olyan helyről készült, ami már nem közterület, hanem Boringék tulajdona, és oda engedély nélkül hajtott be a Google kamerás autója.

Az ügy egészen az amerikai legfelsőbb bíróságig jutott, ami végül úgy döntött, a Google a magánszféra megsértésében továbbra is ártatlan, de az engedély nélküli behajtás vádja megáll, és ezért egy dollár kártérítésre kötelezte a Google-t. A cég szóvivője azt mondta, egy szó nélkül kifizetik a bírságot, és örülnek, hogy végre pont került a két és fél éve húzódó ügy végére.

Rovatok