Index Vakbarát Hírportál

Tabletek és 3D tévék lesznek a CES 2011 sztárjai

2010. december 30., csütörtök 16:23

A tévégyártók továbbra is azt bizonygatják, hogy a 3D kiforrott technológia, mások pedig az Apple után vetik magukat, és táblagépekkel rohanják le az érdeklődőket.

Könnyű megjósolni, hogy a táblagépek lesznek a január 6-án kezdődő Consumer Electronics Show legnépszerűbb termékei, hiszen mindenki elindult az Apple iPad nyomában, hátha még lecsíphetnek egy kisebb piaci részesedést.

Lesznek kisebb tabletek, 6 hüvelykes képátlóval, és nagyobbak, egészen 12 hüvelykig, írja a PC World. A legtöbb tableten Android operációs rendszer lesz, de állítólag Steve Ballmer is megmutatja azt a Windowst, amit e szerényebb teljesítményű gépekre szántak. A Microsoft ősrégi partnere, az Intel is ott lesz a kiállításon, de a legtöbb táblagép a riválisainak termel profitot. A tabletek ugyanis általában Arm-alapú csipeket használnak. Az Nvidia és a Freescale is több tucat ilyen kütyüt ígér.

A Motorola december elején egy konferencián már megmutatta a készülő androidos táblagépének a prototípusát, ez várhatóan a CES-en debütál.

Megjelennek, de az lcd-kijelzős tabletek mellett valószínűleg nem zavarnak sok vizet a színes elektronikus tintát használó könyvolvasók. Többen úgy vélik, hogy a technológia még nem elég kiforrott.

A CES-en mutatkoznak be az amerikai piacra szánt okostelefonok is, ellopva a show-t a Barcelonában pont egy hónappal később kezdődő Mobile World Congress elől. A CES kínálata azért is érdekes, mert az Egyesült Államokban már elindult a 4G/LTE hálózat, amely a Verizon szerint tízszer gyorsabb a 3G-nél.

Jelzésértékű, hogy a Ford és az Audi igazgatói is beszédet tartanak a kiállításon. Talán bemutatnak autóba épített új operációs rendszereket, például a Nokia Meegót, és egészen biztosan lesznek ott elektromos autók, hiszen azt ígértik, a Chevrolet Voltot a helyszínen ki lehet próbálni.

A tévégyártók a 3D fejlődését mutatják meg a közönségnek. A Toshiba már bejelentette, hogy elviszi Vegasba a szemüveg nélkül nézhető 3D tévéjét, az LG pedig a méretben megy el a végletekig: lesz egy 72 hüvelykes óriáskijelzője és egy zsebre vágható 3D tévéje is.

Rovatok