Index Vakbarát Hírportál

A magyar gyerekek nem féltik személyes adataikat

2011. január 14., péntek 15:21

Az Európai Unió néhány északi tagállamában már hétévesen elkezdenek internetezni a gyermekek, az idősebbek közül szinte mindenki a neten lóg. A magyar fiatalok képzetlennek tartják magukat, és szinte minden személyes adatukat nyilvánosságra hozzák a közösségi portálokon. Csütörtökön mutatták be Brüsszelben az EU Kids Online című tanulmányt, amely a 9-16 éves korosztály internetezési szokásait mutatja be.

Magyarország neve is sok helyen felbukkan a tanulmányban, ami nem feltétlenül előnyös. Uniós átlagban a közösségi hálózatot használó gyermekek 26 százalékának van nyilvános profilja, hazánkban azonban 55 százaléknak. A sorban Törökország (46 százalék) és Románia (44 százalék) követi hazánkat.

Ez szorosan összefügg a fiatalok tudásával is, amiben a magyar gyerekek messze elmaradnak az uniós átlagtól. A felmérésben többek közt azt kérdezték meg a gyermekektől, hogy tudják-e blokkolni a spamet, és több weboldalt vizsgálva el tudják-e dönteni, hogy melyiken vannak helyes információk. Csak Törökország, Románia, és Olaszország áll rosszabbul, mint Magyarország.

A magyar gyerekek a közösségi portálokon szinte mindent elárulnak magukról. A kutatók hat személyes adatot vizsgáltak (arckép, családnév, lakcím, telefonszám, iskola, életkor), és a magyar átlag (3,5) a legmagasabb. Alig 2 százalék hazudik a korát illetően, és a 16 évnél fiatalabbak 31 százaléka a lakcímét is elárulja.

Ha a kisgyermek pornográf képeket lát, szexuális tartalmú üzenetet küld, vagy a neten támadják, akkor a magyar szülők több mint fele erről nem szerez tudomást.

A tanulmány egyik megállapítása, hogy a finnek és a magyarok nagyjából ugyanolyan aktívan használják az internetet, de a finnek sokkal képzettebbek. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a finn gyerekek több mint háromnegyede naponta internetezik, tehát van alkalma a gyakorlásra, míg a magyarok alig több mint fele fér hozzá minden nap a világhálóhoz.

A teljes angol nyelvű jelentés pdf formátumban ezen a címen elérhető.

Rovatok