Index Vakbarát Hírportál

Steve Jobs nélkül az Apple

2011. január 26., szerda 09:44

Mennyire karizmatikus vezető Steve Jobs, mire képes nélküle az Apple és ki lesz az utóda? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a piac, a befektetők, a konkurensek és a rajongók. A kérdés összetett, a válasz sem egyszerű.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója néhány napja bejelentette, hogy harmadszor is hosszabb betegszabadságot vesz ki. Első alkalommal 2004-ben ment betegszabadságra, akkor hasnyálmirigyrákja miatt kezelték – sikeresen, teljesen felépült. Öt évvel később kezdtek el megint írni egészségi állapotáról az újságok, mert látványosan lefogyott néhány hónap alatt. 2009 elején megint szabadságot vett ki, fél év múlva tért vissza a céghez. Ekkor májátültetést végeztek rajta, az a hír járta, hogy teljesen felépült. A Fortune magazin csak most hozta nyilvánosságra, hogy már ekkor rákellenes kezelést kapott egy svájci magánklinikán. Az újság ezt már tavaly megtudta az Apple egyik magas rangú munkatársától, Jerry Yorktól, de csak most, York halála után hozhatták nyilvánosságra az információt.

Steve Jobs az idén teljesen váratlanul jelentette be, hogy hosszabb szabadságot vesz ki, ráadásul ezúttal nem is jelezte, hogy mennyi ideig lesz távol. Szűkszavú közleményén kívül nem kommentálja a helyzetet az Apple. A Fortune a fent említett cikkben azt is írja, hogy az a fajta rák, melyen Steve Jobs is átesett, megújulhat, de nagyon jók a túlélési esélyek.

Steve Jobs karizmatikus vezető, teljesen átformálta az Apple-t, amióta 1997-ben visszatért az általa alapított céghez. A Harvard Business School professzora, David B. Yoffie azt írja, Steve Jobs kreativitása, vezetési stílusa nemcsak a Szilíciumvölgyben, de az amerikai piacon is szokatlan. Éppen ezért nem lehet egy emberrel helyettesíteni, egy egész csapatra lesz szükség.

Ráadásul a piacot is meg kell nyugtatni, hiszen az elemzők szerint nehéz helyzet előtt áll az Apple. Piacvezetővé tudott válni ugyan a mobilok és tabletek piacán, de nagyon sok oldalról támadják a konkurensek, a Google az egyre sikeresebb Anrdoiddal, a Motorola, Samsung, Dell, LG a legújabb, CES-en bemutatott tabletekkel. Az Apple nem ülhet a babérjain, sokat kell tenni ahhoz, hogy piacvezető maradjon. Ráadásul a világ legnagyobb IT-cégét kell elvezetni, mely egyben az Egyesült Államok második legnagyobb vállalata lett nemrégiben.

A vezér emberei

A mostani helyzetben annyit tudni, hogy a helyettes most is Tim Cook lesz. Timothy Cook nem először veszi át a cég vezetését Steve Jobs távollétében, két évvel ezelőtt is, hét éve is ő volt az ügyvivő. A piaci elemzők és a részvényesek akkor állva tapsoltak Tim Cooksnak, állítólag nagyon jól tudta helyettesíteni Jobsot. Persze ehhez kellett egy jól összerakott csapat is. Nézzük, kikből áll most az Apple felsővezetése, kik azok a szakemberek, akik helyettesíteni tudják Steve Jobsot.

Timothy Cook 13 évvel ezelőtt kezdett el az Apple-nél dolgozni, a cég nemzetközi működéséért felelős. Sikeresen vezényelte le az iPhone 4 és az iPad fejlesztését, növelte a Macintosh gépek eladását, és még a válság idején is növelni tudta az Apple pénzügyi teljesítményét. Steve Jobs 2009-es bejelentése után, hogy betegszabadságra megy, a részvények értéke zuhanni kezdett, a befektetők aggódtak, hogy a cég tudja-e folytatni addigi sikereit. Abból, hogy a következő fél évben a részvények értéke megint szárnyalni kezdett, arra következtethetünk, hogy a pénzügyi piacok megnyugodtak, Tim Cooknak sikerült elnyernie a befektetők bizalmát. Tim Bajarin, a Creative Strategies elemzője azt mondta erre, hogy Tim Cook jobban kézben tartja a dolgokat, mint azt a legtöbben képzelik.

A csapat következő embere Jonathan Ive, londoni születésű dizájner, aki az Apple alelnökeként felel a cég termékeinek dizájnjáért – ezzel Steve Jobs jobbkeze is egyben. Nem kell magyarázni, hogy az Apple-nél mennyire fontos a dizájn, termékeik túlnyomó többségét ezzel adták el. Állítólag Jonathan Ive a második legfontosabb ember a cégben Steve Jobs után.

Philip Schiller a kereskedelmi igazgató, neki is nagyon fontos szerepet szánnak. Schiller többször vette át Steve Jobs helyét, mint az Apple showmanje, ő vezette le például a Macworld Expót 2009-ben, ahol az iPhone 3Gs-t és a MacBook Pro legújabb sorozatát mutatták be. Végül ott van Scott Fostall, ő az iPhone-szoftverért felelős alelnöke a cégnek, neki is egyre inkább nő a befolyása, ahogy az iOS jelentős szeletet hasít ki a mobil- és tabletpiacon. Ő áll a kezdeményezés mögött, hogy egyesítsék a mobil és Macintosh rendszereket.

A tárgyalóasztalnál kell

Betegsége ellenére Steve Jobs továbbra is részt vesz a kisebb-nagyobb döntésekben, stratégiai kérdések vitájában, ahogyan eddig tette. Jelentős szerepet vállalt például az iPhone 4 antenna-problémájának kommunikációjában. Ahonnan azonban hiányozni fog, az a tárgyalóasztal. Nagyon sokat jelentett ugyanis, hogy személyesen próbálta meggyőzni a különböző médiavállalatokat, hogy megjelenjenek az Apple termékein. Ez a szerep ráadásul most még fontosabb lesz azzal, hogy az Apple még nagyobb médiadisztribútorrá válik. Legújabb sikere a Beatles megjelenése volt az iTuneson, a következő behálózandó partner pedig a Disney és a News Corporation, akiket arra szeretne rávenni, hogy 99 centért tegyék elérhetővé tévéműsoraikat az Apple TV-n.

A felmerülő kérdések ellenére senki nem tart attól, hogy az Apple visszaesne rövid távon. Ezt alátámasztja az is, hogy amikor egy nappal Steve Jobs levele után a cég rekorderedményeket jelentett be, az Apple részvényei megint felfelé indultak. Az is igaz azonban, hogy hosszútávon gondban lehet a cég Steve Jobs nélkül, néhányan felvetik a kérdést, mi lesz akkor, ha nem tér vissza? Abban ugyanis mindenki egyetért, hogy őt véglegesen nem lehet helyettesíteni.

Rovatok