Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a tabletözön a Cebiten

2011. március 2., szerda 14:18

Nagyot tévedtünk, ha azt gondoltuk, hogy a januári CES-en és a februári barcelonai MWC-n az összes tabletet bemutattak, amit be akartak mutatni az idei első félévben. Néhány gyártó még a hannoveri Cebitre is tartogatott néhány meglepetést, igazi nagy dobásokra azonban senki nem számított.

Kezdjük rögtön az Asus új gépeivel, ők az Eee sorozatot bővítették, Eee Pad MeMo néven mutattak be egy tabletet (a CES-en már láthattuk a prototípust, de itt új részleteket tudhattunk meg a gépről). A MeMo egy hét inches tablet, 1024x600-as felbontással, Android 3.0-s lesz rajta, két kamerája lesz egy előlapi (1,2 megapixeles) és egy hátlapi 5 megapixeles. Ami fontosabb, hogy dual-core 1,2 GHz Qualcomm 8260 processzor lesz benne. A tervek szerint csak nyáron lehet majd megvásárolni, ami nagy lemaradást jelent a tavasztól kapható konkurensekkel szemben, így az Asusnak az árral kell majd versenyre kelnie, hogy jól fogyjon a termék. De a netbookoknál is tudtak szakítani az Eee szériával, így itt is megtehetik.

Az Asus még valamivel villantott a Cebiten, egy átalakítót mutattak be a tablethez, bele kell helyezni a tabletet a billentyűzetes átalakítóba és máris egy asztali pc-hez hasonlító munkaállomás jött létre.

Windows 7 lesz a Fujitsu Stylistic Q550 nevű tabletjén, a 10,1 inches (1366x768 pixeles felbontás) gép nem a legerősebbek közül való, a cég az üzleti felhasználókat célozza vele. Az Engadget írói is kipróbálták a Cebiten és nem voltak elájulva tőle, hardverileg sem hozza azt, ami elvárható lenne a mai mezőnyben. Intel Atom processzor lesz benne, a memóriája 2GB, 64GB-os SSD-t tettek bele, nagyjából 1.5 kg-om nyom. Ehhez képest azonban meglehetősen drága, 700 euróért fogják árulni.

Az Acer Iconica kétképernyős laptopjához hasonlót mutatott be az MSI – legalábbis a prototípusát. A gép még messze van attól, hogy késznek nevezzék, így egyelőre azt sem tudni, hogy mikor lesz kapható és mennyibe kerül majd. A tervek szerint Intel Atom 2530 processzort tesznek bele, 10 inches lesz mindkét kijelzője és Windows 7 fut majd rajta.

Bemutatták viszont az MSI Windpadot, ami Androidos rendszerű – egyelőre a régebbi változat fut rajta, de a jövőben majd a Honeycombot is ráteszik. A 10,1 inches tabletbe Nvidia Tegra 2-t tettek, van benne hdmi csatlakozó is. A gép 800 grammot nyom, fele annyit, mint a fent bemutatott Fujitsu tablet. 45 300 japán jenbe került majd, ami nagyjából 110 ezer forint.

A divatházak is megjelentek a piacon, mint anno a mobiltelefonoknál, számíthatunk tehát a Gucci, Armani tabletek megjelenésére. A Pierre Cardin bejelentette, hogy saját márkás tableteket ad ki. Legtöbbjük andoridos rendszerű lesz, mint a 7 inches PC7006, a 10 inches PC1018. A hét inches gépen 2.2-es Android fut majd, 1 GHz-es Samsung S5PV210 processzorral, 512 MB RAM-mal és 2-től 16 GB belső tárhellyel. A nagyobbik tableten már 1GHZ-es Nvidia Tegra 2 dual-core processzor lesz, 1 GB RAM-mal és 16 GB tárhellyel. Ezen szintén a 2.2-es Android fut majd, de később majd letölthető rá a 3.0-s is. A második gép már hasonlít az idén bemutatott jobb gépekre, de a kisebbiket valószínűleg csak azok veszik meg, akiknek fontos, hogy a Pierre Carden név szerepeljen a kütyün, hiszen nem egy erős gépről van szó.

Mint láthatjuk, a Cebiten nem erőltették meg magukat a cégek. Ami nem meglepő, hiszen a legfontosabb újdonságokat már bemutatták az előző két, ma már fontosabb kiállításon.

Rovatok