Index Vakbarát Hírportál

Szigorúan ellenőrzött mobilok

2011. május 10., kedd 15:16

Rekordszintet ért el tavaly Lengyelországban a mobiltelefonok és számítógépek adatainak ellenőrzése: az 1,4 millió lekért adat 400 ezerrel haladja meg a 2009-ben följegyzett értéket.

Az adatok iránt legtöbbször a rendőrség, az ügyészség, a titkosszolgálatok és bíróságok érdeklődtek - közölte kedden az elektronikus távközlési hivatal (UKE). A megkeresések tárgyát többnyire mobiltelefon-összeköttetések és mobiltelefonok helyzetének meghatározása, valamint számítógépek IP-címének tudakolása képezte.

Adatvédelmi szervezetek éles bírálattal illették a hatóságok fokozódó kíváncsiságát. "A kormány ezzel az erővel automatikusan a rendőrség és a titkosszolgálat rendelkezésére bocsáthatná az összes adatot" - háborgott Adam Bodnar, a helsinki emberjogi alapítvány képviselője a Gazeta Wyborcza című újságban.

Az Európai Bizottság márciusban azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy korlátozzák, illetve ellenőrizzék a távközlési adatokhoz való hozzáférést. Irena Lipowicz emberjogi ombudsman már januárban felszólította a varsói kormányt, hogy gondoskodjék a megfelelő ellenőrzésről.

A távközlési és internetforgalmi adatokat Lengyelországban két éven át tárolhatják a hatóságok, ehhez nincs szükségük bírósági határozatra.

Rovatok