Index Vakbarát Hírportál

Akinek van esze, nem használ Internet Explorert

2011. augusztus 1., hétfő 10:10

A kanadai Aptiquant elemzőcég több mint százezer önkéntes bevonásával végzett nagyszabású kutatásában azt vizsgálta, van-e összefüggés az internetezők intelligenciahányadosa, illetve az általuk használt böngésző között. Az eredmények igazolták a közhiedelmet, ami szerint az Internet Explorert csak az használja, aki nem tudja, hogy létezik más böngésző is a világon.

A legalacsonyabb átlagos IQ-t, alig több mint 80-at az Internet Explorer 6-os verziójának felhasználói mutatták fel, de a tesztben megfigyelt többi IE-változat júzereinél sem mértek az átlagos 100 feletti értéket. 100 és 120 közötti átlagokat mutatott a Chrome, a Firefox és a Saferi felhasználói tábora, a legintelligensebbnek pedig a Camino, a Chrome Frame kiegészítéssel felszerelt Internet Explorer, és az Opera használói bizonyultak, 120 feletti átlagértékkel.

Összehasonlításképpen a Wikipedia adatai szerint az IE6-júzerek IQ-jához hasonló átlagot az általános iskolát nem befejezettek csoportjaiban szoktak mérni, a skála másik végén az Opera-júzerekéhez hasonló értéket a Phd végzettségűeknél. Forrest Gump IQ-ja 76 volt a híres filmben.

A kutatás ötlete egyébként nem új, öt évvel ezelőtt ugyanez a cég már elvégzett egy hasonló vizsgálatot. Az akkori eredmények sokkal kisebb szórást mutattak, mindegyik böngésző felhasználói a 100-as érték közelében levő átlagos teszteredményt produkáltak. A most megismételt kísérlet tanulsága nyilván nem az, hogy az IE-felhasználók elbutultak, az Opera-júzerek pedig okosabbak lettek, sokkal inkább az, hogy az intelligens felhasználók nem ragadnak le egy böngészőnél, és váltanak, ha jobbat találnak, a kevésbé intelligenseket pedig ez az egész téma nem érdekli, és azt használják, amit a Windows eléjük tesz.

Rovatok