Index Vakbarát Hírportál

Fesztiválkamerák azonnali megosztáshoz

2011. augusztus 7., vasárnap 18:05

Ma már szinte csodaszámba megy, ha valaki olyan telefont talál, melyben nincsen kamera. Az okostelefonok és a mobilinternet segítségével pedig mindenki azonnal meg tudja osztani a közösségi oldalakon a készített fényképeket vagy videókat. Ennek ellenére még mindig sikerük van azoknak a pici, zsebre vágható kameráknak és fényképezőgépeknek, melyekről egy gombnyomással vagy kattintással feltölthetjük a képeinket a közösségi oldalakra.

A manapság kapható okostelefonokba 5-8 megapixeles kamerákat tesznek, hd-ban tudnak felvenni videókat, olyan formátumban veszik fel, mellyel konvertálás nélkül is fel lehet tölteni a tartalmat a videomegosztókra. Mi szükség van tehát egy másik kütyüre, mely ugyanezt tudja?

A tesztelt készülékeken ugyanúgy 5 megapixeles a kamera, optikai zoom csak elvétve található, nagyjából ugyanakkorák, mint egy telefon. Mégis van rá kereslet, ha nem is itthon, de Nyugat-Európában és Amerikában mindenképpen. Pedig egy ilyen készülék legfeljebb arra jó, hogy a bulikon, sörözésekkor, fesztiválokon készült fotókat és videókat azonnal fel lehessen tölteni valamelyik közösségi oldalra.

A jobb készülékek maguk is tudnak kapcsolódni a netre, így nem kell külön számítógép ahhoz, hogy feltöltsük a tartalmat. Nagyon soknál azonban kell a számítógép, ahhoz usb-n csatlakoztatva lehet csak feltölteni a képeket. Igaz, ez esetben már szerkeszteni is lehet, de ez nem különbözik nagyban a hagyományos fényképezőgépektől és kameráktól. Hármat kaptunk tesztelésre, egy Sony Bloggie-t, egy Philips ESee-t és egy Samsung SH100-at.

A klasszikus formák

A Philips ESee kamerája nagyon pici, még a legkisebb zsebben is elfér. Elsőre feltűnik, hogy nagyon kevés gomb van rajta, csak a legszükségesebbek. Az oldalt lévő bekapcsológombon kívül van egy gomb, melyen a kamera és a fényképezőgép között lehet váltani – ez szintén oldalt van. Amúgy inkább egy mp3-lejátszóra hasonlít az előlapon lévő navigáló gombjával.

Beépített usb-csatlakozója van, ezen lehet tölteni, illetve lementeni a számítógépre a fényképeket és videókat. Mármint, ha ezt szeretnénk, ugyanis azonnal fel is tölthetjük a közösségi oldalakra. Az ESee a Facebookot, YouTube-ot, Vimeót és a Twittert támogatja alapból. A feltöltéshez számítógép kell csatlakoztatni és telepíteni kell a kapott szoftvert. A szoftverrel a feltöltés előtt szerkeszthetjük a képeket, vághatjuk a videókat, még filmet is készíthetünk megadott sablonok alapján. De azt is be lehet állítani, hogy csatlakozás után azonnal, kérdés nélkül feltölti a kiválasztott közösségi oldalra.

Maga a készülék elég egyszerű, az alapvető funkciókon kívül még stílust választhatunk – fekete-fehér, sepia, 70-es évek. Ennek is hátránya, hogy nem tud wifin csatlakozni a nethez, hogy akár azonnal, a számítógép kihagyása nélkül fel lehessen tölteni képeket a netre.

A Sony Bloggie videókamerája kisebb a legtöbb okostelefonnál, ehhez képest full hd felvételeket készít, a YouTube-ra, Facebookra és MySpace-re lehet vele azonnal feltölteni a készített fotókat és videókat – ha ez utóbbit használja még valaki. A készülék kamerája öt megapixeles, van benne dual memory Stick Duo és SD kártyaslot is, hdmi-kimenetet is tettek bele. A Bloggie-ban is beépített usb-csatlakozó van, itt sem kell kábelekkel szórakozni.

Használata ugyanolyan egyszerű, mint társaié. A fotókat szintén számítógépről lehet megosztani, a Bloggie sem tud wifihez csatlakozni. A feltöltendő képeket és videókat még a Bloggie-n ki lehet választani, így a gépre való csatlakoztatás után azonnal elkezdi a feltöltést a közösségi oldalakra, nem kell semmit tenni ehhez.

Ami kiemeli a mezőnyből, az a hozzá kapható kiegészítő, a 360-as kamera. Ez egy pici, a kamera tetejére húzható szerkezet, mellyel 360 fokban rögzíthetjük az eseményeket. Hegy tetején vagy magas épületeknél használható kiegészítő, ahol egy gombnyomásra készíthetünk panorámafotókat. Más kérdés, hogy például Facebookon megosztva ez mennyire látványos, magán a Bloggien ugyanis alig látni valamit a képből, annyira sok információt szeretne összegyűjteni egy helyre.

A fényképezőgép

A Samsung SH100 névre hallgató fényképezőgépe már kicsit más koncepcióra épül: valójában egy fényképezőgép, mellyel azonnal feltölthetőek a fényképet és a videók a közösségi oldalakra. Előrelépés, hogy a kamera rá tud kapcsolódni a wifire, így nem kell számítógép ahhoz, hogy feltöltsünk képeket. Nem nagyobb, mint az előzőekben bemutatott két kamera, ugyanúgy zsebre vágható.

A fényképezőgépen érintőkijelző van, egy ministylus segítségével itt tudjuk beállítani a hálózati kulcsot, kiválasztani a feltöltendő képeket. A fényképezőgépről Facebookra, Picasára, YouTube-ra Photobucketra és a Samsung saját fényképmegosztó rendszerébe lehet fotókat feltölteni. Ehhez persze előbb be kell jelentkezni az adott szolgáltatásba.

Kinek és mire?

A cikk elején feltett kérdésre nem találtunk választ. Ezek a kamerák arra lehetnek jók, ha nem akarjuk magunkkal vinni a fesztiválra vagy buliba a drága okostelefont, attól tartva, hogy elveszítjük, ellopjuk, eltörjük, hanem az olcsóbb kamerákat visszük, melyekkel szintén azonnal, vagy szinte azonnal meg lehet osztani a bulifotókat. A dizájnjuk és a legkülönbözőbb színek is azt mutatják, hogy leginkább fiataloknak ajánlják, akik amúgy is minden lépésüket szeretik megörökíteni.

Rovatok