Index Vakbarát Hírportál

Kompatibilisek lesznek egymással a 3D szemüvegek

2011. augusztus 9., kedd 10:10

A Panasonic, a Samsung, a Sony és az X6D Limited (XPAND 3D) közösen jelentette be együttműködési szándékát a háromdimenziós fogyasztói aktív szemüvegek új technológiai szabványának kifejlesztésében, melynek a Full HD 3D szemüveg kezdeményezés nevet adták.

Az új megállapodás értelmében a vállalatok együtt kívánnak dolgozni a rádiófrekvenciás (RF) rendszerű aktív 3D szemüveg technológiájának kifejlesztésén és engedélyeztetésén, a fogyasztói aktív 3D szemüvegek és az olyan háromdimenziós kijelzik, mint például a tévékészülékek, számítógép-monitorok, projektorok vagy az XPAND aktív rekeszes szemüveggel használható 3D házimozik közötti RF rendszerű protokollokat is beleértve.

A tervek szerint a szabványosítási folyamat több, az aktív 3D szemüvegek és a 3D kijelzők közötti infravörös (IR) rendszerű protokollra is kiterjed majd, felölelve a Panasonic és az XPAND 3D által közösen kifejlesztett változatokat, valamint a Samsung és a Sony saját megoldásait.

A ma bejelentett Full HD 3D szemüveg kezdeményezés engedélyezésének várható idıpontja – azaz 2011 szeptembere – után megkezdődhet az új szabvány szerinti 3D szemüvegek kifejlesztése. Univerzális, az új IR/RF-protokollal készülı szemüveg 2012-ben kerül majd a boltokba, és a tervek szerint visszafelé a 2011-es 3D televíziókkal lesz kompatibilis.

A kezdeményezés révén a négy vállalat széles körben kívánja bevezetni az aktív 3D szemüveget a piacra. Az aktív 3D technológiát alkalmazó szemüveg ugyanis lehetővé teszi, hogy a háromdimenziós Full HD képminőség mindkét szemhez külön-külön eljusson, míg a Bluetooth technológia a nagyobb mozgásszabadságról gondoskodik.

Rovatok