Index Vakbarát Hírportál

Megújul a Facebook

2011. augusztus 24., szerda 15:58

A Facebook hivatalos blogjában Chris Cox, a cég termékfejlesztési alelnöke jelentette be, hogy augusztus 25-étől több fontos, az adatvédelmet és a tartalommegosztást érintő változás lép életbe a közösségi oldalon. A frissítések, fejlesztések nagy része láthatóan válasz az oldalt érő sorozatos kritikákra, és átláthatóbbá, kezelhetőbbé teszi a profilszerkesztést, pontosabban a különféle jogosultsági engedélyek megadását, szabályozását.

A legtöbb panasz amiatt érkezett, hogy ha meg is van a lehetőség a megosztás feltételeinek módosítására, az úgy el van dugva a különféle almenükben, hogy egy gyakorlott felhasználónak is eltart egy ideig, amíg megtalálja őket. Azokról nem is beszélve - és ők vannak többen - akik nemcsak gyakorlatlanok az ilyesmiben, de az oldal működésének alapelveit sem ismerik. Ők a legtöbbször nem is tudják, hogy vannak ilyen beállítási lehetőségek. Az egyszerűsítésre törekvés jele, hogy a beállítások oldaláról ezek a lehetőségek átkerülnek a felhasználó profil-, illetve főoldalára.

A változások egyik legfontosabbja, hogy a profiloldalon megjelent egy legördülő menü, amely a korábbi több kattintásos beállítási metódust egyszerűsíti: itt lehet megadni a hozzáférési jogosultságokat, vagyis hogy a profilunk egyes részei, illetve a beírt, feltöltött, linkelt tartalmaink kik számára elérhetőek.

Átalakul a sok vihart kiváltott fotócímkézés is. Eddig, ha valaki egy fotón tagelt, vagyis azonosított bennünket, az azonnal megjelent az oldalunkon, de mostantól ez csak akkor történhet meg, ha beleegyeztünk. Ez például akkor lehet hasznos, ha a felhasználó számára kellemetlen, vállalhatatlan vagy egyszerűen csak nem kedvelt fotón másvalaki felcímkézte őt. Mostantól az engedélye nélkül ez a kép nem jelenhet meg nála is.

Ehhez kapcsolódik egy további szigorítás: eddig az általunk feltöltött képekhez vagy bejegyzésekhez az ismerőseink szabadon fűzhettek címkét, a jövőben lesz arra lehetőség, hogy a felhasználó ezt is kontrollálja, vagyis döntsön a címke elfogadásáról vagy visszautasításáról. Ugyanakkor bővül a tagelés lehetősége: bárki bármihez adhat címkét – igaz, ezt az érintettnek jóvá kell hagyni aktiválás előtt.

A beállítások menedzselését segíti az az új lehetőség is, hogy a felhasználó meg tudja nézni profiloldalát idegenként is, hogy mások mit látnak: ez az opció is adott volt már, de a többihez hasonlóan mélyen el volt rejtve a beállítások között.

A fentiekkel szorosan összekapcsolódik az a Google+-ra emlékeztető változtatás is, hogy a tartalommegosztás menedzselése is könnyebbé válik, egyszerűbb megadni, kiknek tesszük láthatóvá az anyagokat: itt a különféle, velünk más-más viszonyban lévő csoportok kialakítására is lehetőség lesz. Az is újítás, hogy míg eddig az adatok státuszát a feltöltés után nem lehetett megváltoztatni, mostantól ez a lehetőség is adott: ha privátnak szántuk, és véletlenül nyilvános lett, ezt lehet módosítani.

Érdekes változás, hogy az okostelefonokon a helyzetfüggő, a felhasználó földrajzi helyzetét információként kezelő szolgáltatás, a Facebook Places check-in módszere gyakorlatilag eltűnik: a felhasználók a jövőben manuálisan adhatják meg, hol tartózkodnak. Az eddig csak bonyolultan eltávolítható tartalmak törlése egyszerűbbé válik, a felhasználó több lehetőség közül is választhat: törli a profiljából, teljesen eltávolítja, esetleg a címkézőt szólítja fel erre.

Rovatok