Index Vakbarát Hírportál

Esnek a tabletek árai

2011. október 4., kedd 10:25

Az amerikai Best Buy határozottan levitte a tabletek árait. Kezdődött az egész a PlayBook árával múlt pénteken. A RIM tabletjét 499 dollár helyett 299 dollárért kezdte árulni a népszerű kiskereskedelmi áruház. Akkor még nem volt teljesen egyértelmű, hogy a Best Buy akciójáról van szó, vagy a RIM ezzel próbálja vonzóbbá tenni amúgy nem túl népszerű és sikeres tabletjét.

Idővel aztán kiderült, hogy a RIM-nek semmi köze az akcióhoz, az áruház saját hatáskörben döntött az árcsökkenésről. És ezzel nem volt vége a sorozatnak. A PlayBookot a HTC Flyer követte, október 1-től a Best Buy 499 dollár helyett 299 dollárért árulja a 7 hüvelykes tabletet.

A Flyert hat hónapja dobta piacra a HTC, de a többi androidos tablethez hasonlóan, nem volt átütő siker. Ez sem tudott versenyezni a piacvezető iPaddel. Ugyanakkor a 299 dolláros ár már vonzóbbá teheti, mert alapjában véve egy jól összerakott tabletről van szó, amit kicsit felüláraztak mostanáig.

Ébresztő

Sokan arra számítanak, hogy ezek az árcsökkenések és az utánuk következő vásárlási hullám felébreszti a gyártókat és átgondolják az árazást. Az eddigiekből ugyanis úgy tűnik, hogy a vásárlók többségét az 500 dolláros kategóriában szinte csak az Apple iPadje érdekli.

Ha a gyártók azt szeretnék, hogy az ő termékeiket is megvegyék, akkor jelentősen csökkenteni kell az árat. Jó példa erre a HP TouchPadje. A tablet kis túlzással senkinek sem kellett. Amikor a HP bejelentette, hogy megszünteti a gyártást, néhány kereskedő – köztük a Best Buy – 99 dollár vitte az árát. Pillanatok alatt elfogyott, keresett hiánycikké vált a termék.

Mi a Best Buy célja

A kérdés persze az, hogy mi a Best Buy célja az árcsökkenéssel? Mert azt nyilván nem gondoljuk, hogy a gyártóknak akarja megmutatni, hogyan is kell beárazni bizonyos termékeket.

Arra lehetett gyanakodni, hogy az Amazon 199 dolláros Kindle FIre tabletje az ok. Ha az Amazon november 15-től elkezdi szállítani is az androidos tableteket, senkinek nem kell majd a több mint kétszer olyan drága Flyer, PlayBook és társaik. A Best Buy így igyekszik megszabadulni a raktárkészletektől.

Az Amazonnak nagy hatással lesz a tabletek árazására a jövőben. Elemzők 250-300 dolláros árakra számítanak a 7 inches kategóriában, még ha ez azt is jelenti, hogy egyes funkciók hiányoznak – mint például a Kindle Fire-nél a kamera és a mikrofon. A vásárlók érzékenyek az árra, elég csak a HP TouchPadre gondolni, ahol a hiányzó funkciók és kevesebb letölthető alkalmazás ellenére szétkapkodták az áresés utáni néhány órában.

Rovatok