Index Vakbarát Hírportál

Számítógéppel vezéreltek élesztőgombát

2011. november 7., hétfő 13:53

Svájci kutatók visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és egy élesztőgomba között, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását. A Nature Biotechnology című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányban a számítógép egy erős fényforrás ki- és bekapcsolódását vezérelte, a vizsgált gén kifejeződése pedig a kapott fénytől függött.

Az új típusú vezérlés biotechnológiai folyamatok irányított lefuttatását teszi lehetővé a jövőben, például baktériumokkal gyártathatnak szabályozott módon bioüzemanyagot.

John Lygeros kutatásvezető, a zürichi műszaki egyetem munkatársa csoportjával a Saccharomyces cerevisiae elnevezésű élesztőgombát vizsgálta – számolt be róla a BBC. A sörélesztő néven is ismert gomba az egyik legfontosabb élesztőfajta, kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. A sötét színű gyümölcsök, például a szilva vagy a szőlő héján lévő fehér rétegben is jelen van, mert a növényi kutikula viaszanyagaiban is megél.

A Saccharomyces cerevisiae a fermentációs eljárásokban leggyakrabban alkalmazott mikroorganizmus, egyúttal a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet.

Rovatok