Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes wifi lesz a belga közterületeken

2011. november 15., kedd 13:16

Megkezdi a Belgacom nevű belga infokommunikációs nagyvállalat azoknak a berendezéseknek a közterületi elhelyezését, amelyek segítségével a Belgacom-ügyfelek plusz költség nélkül internetezhetnek – írta hétfőn a Le Soir című brüsszeli lap.

Belgacom a spanyol Fon társasággal együttműködésben telepíti az ingyenes utcai wifi-berendezéseket. Néhány hónap leforgása alatt mintegy 6-700 ezer darabot terveznek elhelyezni a közterületeken a B-Box routerekből, amelyek háztartási változatát otthonukban használhatják a Belgacom ügyfelei.

A Belgacomnak egymillió-négyszázezer internetelőfizetője van.
A Fon cég már mintegy 4 millió ilyen nyilvános internet-hozzáférési pontot üzemeltet szerte a világban – így például Nagy-Britanniában, Franciaországban, Portugáliában és Japánban –, együttműködve valamely helyi szolgáltatóval. Ezek a hálózatok is elérhetővé válnak a Belgacom-ügyfelek számára.

A Fon egy világméretű vállalkozás, melynek célja, hogy az ingyenes wifit a világ számos pontján elérhetővé tegye. A cégbe korábban a Google és a Skype is befektetett. A koncepció lényege az, hogy bárki rendelhet otthonra Fon routert, mellyel meg kell osztania sávszélességének egy részét más Fon felhasználókkal, akik akkor tudnak belépni az ilyen routerekbe, ha rendelkeznek jelszóval – amit pedig csak akkor kapnak, ha ők is üzemeltetnek Font.

Ebből kifolyólag nem egyértelmű, hogy a jelenleg felszerelt eszközök csak a Belgacom ügyfeleinek biztosítanak majd ingyenes internethozzáférést, vagy minden Fon felhasználónak.

Rovatok