Index Vakbarát Hírportál

Az EU betiltotta a reptéri röntgent

2011. november 17., csütörtök 11:49

Az Európai Unió hétfőn megtiltotta a teströntgenek használatát az európai reptereken, búcsút mondva az amerikai Transportation Security Agency (TSA) által leszállított több száz készüléknek, amelyek eddig robbanóanyagokat kerestek az áthaladó utasok ruhája alatt.

A röntgenalapú testszkennerek ionizáló sugarat hasznának, ami nagy dózisban károsítja a DNS-t, és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Annak ellenére, hogy a sugárzás szintje általában alacsony, több kutatás is kimutatta, hogy néhány rákos esetben a reptéri szkennerek is szerepet játszottak. A tiltás csak röntgenes készülékekre vonatkozik, az európai országok továbbra is használhatnak más, rádióhullámokkal működő készülékeket.

A TSA nem kommentálta kifejezetten az EU döntését, de Mike McCarthy szóvivő elmondta, hogy a cég mindig a legfejlettebb technológiákat szállítja, hogy a lehető legnagyobb hatékonysággal felismerjék a robbanóanyagokat. A terjesztés megkezdése előtt pedig szigorúan ellenőrzik, hogy a készülékek megfelelnek-e a biztonsági szabványoknak. A cég szerint 2010 januárja óta több mint 300 veszélyes, vagy illegális csomagot fogtak meg az USA repülőterein a technológiának köszönhetően.

A testszkennerek megjelenésük óta viták középpontjában állnak az Amerikai Egyesült Államokban is. Először a börtönökben vezették be őket a kilencvenes évek végén, a reptereken pedig 9/11 után terjedtek el. A vita eddig leginkább a személyiségi jogokról szólt, mert a szkennerek jól látható képet képesek előállítani a ruha alá benézve, ezért a gyártók egy idő után szűrőket építettek be a gépekbe.

Rovatok