Index Vakbarát Hírportál

Az iPad padlóra küldte a memóriaipart

2011. november 29., kedd 17:23

Az Apple iPadje a memóriagyártók egyik legnagyobb ellensége, mert a hordozható gépben 75 százalékkal kevesebb csip van, mint egy átlagos laptopban. A Bloomberg számításai szerint a DRAM-gyártók az elmúlt három évben összesen 14 milliárd dollár bevételtől estek el, és mindez azután történt, hogy a növekedésben reménykedő vállalatok 37 milliárd dollárból építettek új gyárakat.

A sok memóriagyártó közül a Samsung kerülhet ki győztesen, mert a több iparágban jelen lévő, és emiatt stabil bevételekkel rendelkező cégcsoport könnyen át tud állni új, jövedelmezőbb termékek gyártására.

Nagyon rosszkor érkezett

Hosszú ideig a Microsoft Windows húzta előre az egész a gyártóipart - néha kijött egy verzió, ami még több memóriát igényelt, és az emberek elkezdtek vásárolni. Csakhogy 2008 utolsó negyedévében kevésbé fogyott a Windows, azután jött a globális pénzügyi válság, majd 2010-ben megjelent az Apple iPad.

Az elmúlt negyedévben is csökkentek a pc-eladások, a korábban várt 5,1 százalékos növekedés helyett csak 3,2 százalék jött össze. Az Apple az iPad tavalyi bemutatója 40 milliót adott el a tabletből, és az év utolsó negyedévében 20 milliós eladásra számít.

Idén eddig 61 százalékkal csökkent a két gigabites DDR3 lapkák ára, 71 centre.

Más utakat kell járni

A dél-koreai Samsung a világ legnagyobb félvezetőgyártó cége, és a DRAM üzletága várhatóan 1,98 milliárd dolláros nyereséggel zárja az évet. Ez annak köszönhető, hogy a Samsung elkezdett speciális memóriákat gyártani, amiken nagyobb a nyereség, mint a pc-s RAM-on.

Emellett a cég gyártja az összes iPad háttértárát, a NAND technológiával működő flashmemóriákat. A NAND egyre népszerűbb, az iSuppli elemzőcég szerint a következő öt évben 49 százalékkal nő a kereslet e háttértárak iránt. A kisebb memóriaipari vállalatok valószínűleg nem tudják előteremteni azt a pénzt, ami a gyártósorok átállításához szükséges, és páran biztosan csődbe mennek. A nagyobbak már ontják magukból az új termékeket, a NAND memóriákat, ami a túlélésüket biztosítja.

Rovatok