Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az arcfelismerés a Google Pluszba

2011. december 9., péntek 13:58

Matt Steiner, a Google+ fotókkal foglalkozó csapatának vezetője tegnap jelentette be, hogy új funkcióval bővül a közösségi szolgáltatás: „Find My Face” néven egy arcfelismerő szoftvert integráltak a rendszerbe, hogy segítsék a felhasználókat a fényképek felcímkézésénél. Ugyanúgy működik, mint a Facebook hasonló szolgáltatása, azzal a lényeges különbséggel, hogy a Google (tanulva a versenytárs botrányos történetéből) nem alapértelmezettként, hanem bekapcsolható funkcióként vezeti be.

A Find My Face a legtöbb felhasználónak még nem elérhető, a Google szokásához híven fokozatosan vezetik be. Szolgáltatás nem aktiválódik automatikusan, hanem egy figyelmeztetés jelenik meg a felhasználók Google Plusz-fiókjában, mely szerint elérhető az arcfelismerés.

Aktiválás után a program rákérdez a feltöltött fényképeken található emberek személyazonosságára. Akit becímkéztek egy fotón, értesítést kap erről, és joga megtagadhatja a címkét, sőt a beállításokban le is lehet tiltani a címkézést, vagyis ekkor senkinek nem fogja felajánlani a program ezt a lehetőséget, akkor sem, ha ránk ismer az arcfelismerő.

A Google-nak nem ez az első kísérlete az arcfelismeréssel. Online fotómegosztó alkalmazásukban, a Picasában már három éve bevezették ezt a funkciót.

Rovatok