Index Vakbarát Hírportál

Névtelen hekkerek támadnak a Fideszre?

2011. december 22., csütörtök 14:16

A rendszerek feltörésével és kényes adatok kiszivárogtatásával nemzetközi hínevet szerzett Anonymous hekkercsoport finn csapata Twitteren fenyegette meg Orbán Viktort és a Fideszt. Az AnonFinland csatornán azt írták, felkészültek arra, hogy megvédjék magyar barátaikat a demokrácia ellenségeitől.

Meglepően jól értesültek a finn hekkerek, a Magyarországgal foglalkozó első bejegyzésükben még a Klubrádió bezárását is megemlítik. Arra buzdítják a lakosságot, hogy lázadjanak az elnyomóik ellen, és rövid üzenetükben arra utalnak, hogy kényes adatokat fognak kiszivárogtatni.

A finn csoport egyik tagja a kérdésünkre elmondta, hogy a New York TImes egyik blogjában olvasták Paul Krugman jegyzetét a magyarországi helyzetről, és ennek hatására írták meg a bejegyzést a Twitterre. Azért kapták fel a fejüket a magyar hírre, mert úgy látják, hogy nálunk hasonló módon történik a politikai hatalom centralizációja, mint saját hazájukban, Finnországban.

"#Klubradio closed. #Orban & #Fidesz r killin democracy in #Hungary w/their oppressive laws. #Anonymous, rise up: it's time to stop this shit"

Második magyar vonatkozású bejegyzésükben arra szólítják fel Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fidesz, hogy "húzzanak a fenébe, mielőtt odaérünk".

Lulzsleigh warmed up & ready to fly to #Hungary to help our bros down there. #Orban, for ur sake, u better GTFO be4 We get there

A finn csoport Twitteréből az derül ki, hogy szűk két hónappal ezelőtt, november 8-án kezdték tevékenységüket. Az olasz és az orosz választások, valamint az észak-afrikai események is felkeltették az érdeklődésüket. Arra kérdésünkre nem válaszoltak, hogy milyen akciót terveznek Magyarországon.

Az Anonymousnak magyar csoportja is van, február 16-án hozták létre a Facebook-oldalukat. Ezen az oldalon főleg angol nyelvű hírek jelennek meg az Anonymous tevékenységéről és a magyarországi eseményekről, és itt nincs nyoma támadó szándéknak.

Félnetek jó lesz

Az Anonymus nemzetközi csoport, amely több, egymástól független sejtből áll, és a világ számos országában vannak aktivistáik. Elkülönültségük ellenére összehangolt akciókat hajtanak végre; ezek többnyire nagy port kavarnak, és több országban is a nyakukon vannak a titkosszolgálatok. Egyes vélemények szerint a 2003-ban megalakult csoport a 4chan internetes oldalon szerveződött. Kőbe vésett ideológiájuk nincs, de a tagok a szabad véleménynyilvánítás és az internet korlátozhatatlanságának hívei.

Az Anonymus számos, nagy port kavart akciót indított több szervezet ellen. 2008-ban a Szcientológia Egyházat támadták, amiért eltüntettek az internetről egy belső használatra szánt, ám kiszivárgott interjút Tom Cruise-szal, az egyház illusztris tagjával. A szervezet válaszul ddos-támadásokkal, telefonos zaklatással és black faxokkal reagált.

2009-ben, miután a szavazathamisítással gyanúsított Ahmadinezsádot választották iráni elnöknek, az Anonymus aktivistái a Piratebay nevű torrentoldallal szövetkeztek. 22 ezer támogatót szereztek, és mindent megtettek azért, hogy az internetes cenzúra sújtotta Iránban információhoz juttassák a lakosságot.

2010-ben, a Wikileaks elleni támadások idején az Anonymus bejelentette, hogy támogatni fogja Julian Assangét, a Wikileaks főszerkesztőjét. Ddos-támadásokat indítottak több szervezet ellen, amelyek az Anonymus szerint megpróbálták megakadályozni a Wikileaks működését; az érintettek között volt a Mastercard, a Paypal, a Visa, az Amazon internetes áruház, és a svájci Postfinance is – az eseménysor Operation Avange Assange néven vált ismertté.

Az arab tavasz idején az Anonymus folyamatosan támadta a kormányhivatalok és kormányközeli szervezetek honlapját, amikor Egyiptomban és Tunéziában zavargások, Líbiában pedig nemzetközi összecsapásokba torkolló polgárháború tört ki. A szervezet nevéhez fűződik minden idők legnagyobb adatlopási botránya is; a Sony Online ellen intézett támadás során 77 millió Playstation Network-felhasználó személyes adatait lopták el.

Mindez csak egy töredéke azoknak a számítógépes bűntényeknek, amiket a csoport elkövetett; a teljes lista végigolvasása kimerítő elfoglaltság. Kérdés, hogy a magyar internetbiztonsági szakembereknek mennyi esélye lenne egy esetleges támadás során, annak tudatában, hogy az Anonymus a hét lakat alatt őrzött számítógépes rendszerek működését is képes volt megbénítani.

Rovatok