Index Vakbarát Hírportál

2012-ben visszatérnek a régi technológiák

2011. december 30., péntek 09:25

Könnyebb összehozni egy lottó főnyereményt, mint azt megjósolni, hogy a következő évben mi történik a technológia világában. Találgatni persze lehet, mi is ezt tesszük ebben a cikkben. Jövőre nagyobb szerepet kaphatnak azok a jól bevált technológiák, amik idén a háttérbe szorultak.

1. Visszatér a netbook

A ragyogó kezelőfelületű táblagépek mellett 2011-ben háttérbe szorultak a netbookok, pedig az irodai munkások és a diákok nem tudnak rendes billentyűzet nélkül élni.

Lehet ugyan az érintőkijelzőn jegyzetelni, de nem ez a legkényelmesebb módszer. Jövőre az óvodások kezeihez passzoló 10 hüvelykes gépekből kevesebb lesz, és helyettük megjelennek a 11,6–13 hüvelykes, 1366*768 pixeles kijelzővel felszerelt gépek. Marad az olcsó processzor, de a beépített grafikus gyorsítónak hála a hd videókat is lejátsszák a gépek.

2. Táblagép lesz az ultrabook

Az Intel nagyon sokat vár az új ultrabook platformtól, amivel a gyártók vékony és keveset fogyasztó gépeket építenek. Ilyen például az ősszel megjelent Acer S3 és a Lenovo U300S, amiknek egyetlen komoly hibájuk van: nagyon drágák. Most körülbelül 300 ezer forintért vehetünk egy ultrabookot, ami még a nyugati vevőknek is sok.

A gyártóknak két lehetőségük van. Eldobhatnak néhány drága alkatrészt, például a gyors és strapabíró SSD meghajtót, de ez nem lenne szerencsés, mert akkor hagyományos merevlemezt kellene építeniük a gépekbe. Az ultrabook lényege a hordozhatóság, tehát a gépnek nemcsak a biztonságos íróasztalon, hanem vonaton és netkávézóban is helyt kell állnia, a winchester pedig nem szereti a rázkódást.

A másik lehetőség a funkciók szaporítása. Könnyebben kifizetjük a magas árat, ha az irodai számítógép erejével rendelkező ultrabook a táblagépet is helyettesíti, mert akkor nem kell kétféle eszközt vennünk. A kétarcú Windows 8 hagyományos és tabletes munkakörnyezetet is kínál, de a Microsoft új operációs rendszere csak 2012 második felében jelenik meg. Az Intel és a gyártók addig nem malmozhatnak, ezért az érintőkijelzős tuningot árcsökkentés előzi meg.

3. Egymilliárd ember a Facebookon

Nem lesz nehéz összehozni, mert már most több mint 800 millióan vannak a közösségi hálózaton, és a hálózati hatás megállíthatatlan. Bár mindenki regisztrál, hogy gyűjtse a kapcsolatokat, egyre több lesz a passzív júzer, ráununk majd a Facebookra. A valódi barátainkkal és rokonaikkal olyan platformon beszélgetünk majd, ahol a szerelmes vallomásainkat és haveri lájkjainkat nem próbálják eladni a hirdetőknek.

4. Félmilliárd okostelefon és tablet a zsebekben

Az IDC már 2010 végén azt jósolta, hogy 2012-ben több mobilt és tabletet adnak el, mint amennyi pc-t, és akkor még nem lehetett tisztán látni, hogy mennyire lesz népszerű az iPad és a többi tablet. Még így is butatelefon lesz az eladott készülékek kétharmada. A technológia olyan gyorsan fejlődik (már jönnek a négymagos mobil processzorok), hogy jövőre már a legolcsóbb középkategóriás mobilokba is simán beépítenek 1 gigahertzes procikat, ami bőven elegendő az Android, a Windows Phone és az Apple iOS futtatásához.

Még az a nagy kérdés, hogy mihez tudunk kezdeni a sok okostelefonnal. A legerősebb hardverek már a pc-t fenyegetik (főleg az ultrabookot), hiszen hdmi csatlakozóval a tabletek és a mobilok is nagy monitorra köthetők. Csakhogy sem az iOS, sem az Android nem kipróbált asztali rendszer, például nincs többablakos megjelenítésük, mint a Windowson és az OS X-ben.

Ezek a kütyük ki tudnák szorítani a piacról az okostévéket is. Az okos funkciók megmaradnának a hordozható eszközeinkben, a tévének pedig csak a megjelenítésről kell gondoskodnia.

4. Kisebb és sokkal nagyobb táblagépek jönnek

A második jóslatban már megemlítettem, hogy az ultrabook érintőkijelzőt kaphat, de az igazán nagy dobás az lenne, ha megjelennének a 24-40 hüvelykes tabletek. Persze, biztosan jó móka az asztal közepére kirakott iPaden a Monopoly, de a táblás játékokhoz gigantikus felület kell. A Microsoft már előállt a megoldással, csakhogy a tavaly januárban bemutatott Surface 2.0 ára 7600 dollár. Ez négyezer dollárral olcsóbb az első változatnál, azóta még olcsóbbak lettek az alkatrészek, és nem vagyok biztos abban, hogy elengedhetetlen kellék az 1 terabájtos merevlemez. Ennek az érintőkijelzős eszköznek is drámaian csökken az ára, és a Windows 8 is nagyon passzolna hozzá.

A másik végleten arra számítok, hogy a 10 hüvelykes eszközök helyét átveszik a 7-8 hüvelykesek. Úgy hírlik, hogy az Apple is készül ilyen iPaddel, aminek az lehet az oka, hogy egy kisebb eszköz kényelmesen elfér a kabátzsebben. Az Amazon Kilndle Fire lesz ennek a jóslatnak a lakmuszpapírja. Ha bombasiker lesz, akkor mindenki lemásolja majd.

5. Odacsapnak a hekkerek

Az iráni drónvadászat és a Stuxnet után nem kérdéses, hogy lesznek még politikai célú számítógépes támadások. Minden eddiginél durvább hatásra számítok, a támadások legfőbb célja a jelentős károkozás lesz. Az Anonymous tevékenységének is lehet folytatása, és az okostelefonok a legjobb célpontok. Sok a biztonsági rés, nem számítunk a támadásra, és könnyen rávehetnek minket egy kártékony szoftver feltelepítésére. A vírussal fertőzött okostelefon a bűnözők kezében pénzpumpa, amivel leszívhatják az egyenlegünket. A háttérben lebonyolított emelt díjas hívásokkal perrcenként több száz forintot veszíthetünk, sőt akár a telefonon tárolt adatainkat is.

Sajnos a platformok közül az Android az egyik legjobb célpont, mert nagyon elterjedt, és sokan engedélyezik rajta az ismeretlen forrásból származó szoftverek telepítését (ugyanis a gyártók egyedi szoftverboltjai miatt ezt meg kell tenni). Különben is, ki a fene olvassa el, hogy a telepítendő program milyen jogosultságokat kap?

6. Játékkonzol lesz a tévében

Remélem a tévégyártók kevesebb pénzt ölnek a felesleges és kiforratlan technológiákba, és megjelenik végre egy komolyabb okostévé rendszer. De nem az írott sajtóra és a közösségi hálózatokra kell koncentrálni, mert a szöveget kényelmesebben elovassuk a mobilon vagy a tableten.

Nagyobb választékkal rendelkező, helyi filmeket is kínáló online videotékát kell a tévébe építeni, és jobb játékokat. Ehhez erős processzor kell a tévébe (nem nagy kunszt, elég egy jobb mobilprocesszor), támogatni kell a szabványos pc-s kontrollereket (az Android már ezt is tudja), és jobban ki kell használni az internetelérést, például több szereplős játékokkal. Mindeképpen kell néhány húzónév is, ami frissebb az Angry Birdsnél, és legalább olyan jó móka. Ideális lenne az OnLive platform beépítése, amivel a netre kötött tévén szervereken futó pc-s és konzolos játékokkal játszhatunk, saját pc és konzol nélkül.

A tévégyártók valamit lépni fognak, nehogy a játékkonzolok, a számítógépet és set top boxot kombináló Hybridbox, az Apple TV és az androidos kütyük lenyúlják előlük az egész tartalomszolgáltatói- és játékpiacot.

Rovatok