Index Vakbarát Hírportál

Itt a vízzel működő akkumulátortöltő

2012. január 12., csütörtök 12:58

A svéd myFC a Las Vegas-i CES kiállításon is bemutatta a PowerTrekk néven futó hordozható töltőjét. Az eszközt elsősorban azoknak ajánlják, akik sok időt töltenek távol az elektromos hálózattól. A töltő jóformán minden eszközzel kompatibilis, aminek USB csatlakozója van.

Bár a PowerTrekk már a tavalyi, Barcelonában megrendezett Mobile World Congressen is látható volt, a myFC képviselői a CES-en is bemutatták a multifunkciós töltőt. A kezelése nem igényel különösebb műszaki szakértelmet: csupán vizet kell öntenünk az ennek fenntartott tálba, majd miután ebbe behelyeztük a kis tartályt, már csak csatlakoztatni kell a tölteni kívánt USB-s eszközt.

A PowerTrekk működése a nátrium-szilicid és a víz reakciójára épül. A nátrium-szilicid ritka anyag, az előállításával kizárólag a SiGNa Chemistry foglalkozik. Az evőkanálnyi víz betöltése után a két anyag reakciójából hidrogén képződik. A CES-en bemutatott eszközhöz patronban mellékelték a nátrium-szilicidet; a cég képviselője szerint a por állagú anyag nem mérgező.

Mivel a myFC elsősorban túrázóknak szánja a PowerTrekket, az eszközt felkészítették a nomád körülményekre is. A töltőhöz bármilyen vizet használhatunk, legyen szó akár olvasztott hóról vagy sáros vízről. A beszámolók szerint a PowerTrekk négy ceruzaelem kapacitását képes biztosítani, amivel tíz órányi üzemidőt képesek adni egy mobiltelefonnak. A töltő május-június körül lesz megvásárolható, ám az árat még nem hozták nyilvánosságra. A spekulációk szerint maga a töltő 200-300 dollárba kerülhet, egy utántöltő patron pedig négy dollárt kóstálhat.

Rovatok