Index Vakbarát Hírportál

Egyre népszerűbbek a MILC-ek

2012. február 10., péntek 15:12

Egyre népszerűbbek a tükör nélküli, cserélhető objektíves (mirrorless interchangeable-lens camera, MILC) fényképezőgépek, komolyan fenyegetik a tükörreflexes gépek alsó kategóriáját, és a kompaktoktól is elvonnak vásárlókat. A kategória képviselői kisebbek, mint a tükörreflexesek, de sokkal jobb képet készítenek, mint a kompakt gépek, és majdnem ugyanazt a képminőséget adják, mint a DSLR gépek.

A kategória csak néhány éve létezik, de egyre több gyártó állt rá ezek fejlesztésére, mostanában már szinte minden nagyobb elektronikai kiállításra megjelennek új modellekkel a gyártók – eddig csak a kompaktoknál volt ez jellemző. Az úttörők a Panasonic, Olympus, Samsung és a Sony voltak, de tavaly szeptemberben a Nikon is a piacra lépett a Nikon 1 nevű készülékkel. Egy létező piaci résbe tört be a kategória, és ezt a rést tágítja.

Az első tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépnek a Panasonic DMC-G1-et tartják, ezután jött a Ricoh GXR 2009 novemberében, majd az Olympus PEN E-P1 2009 júniusában. A Samsung NX10 2010 januárjában jelent meg a piacon, a Sony Nex 3 és Nex 5 májusban, a Panasonic GF2 októberben.

Előretörnek

Már mérhető a MILC-ek piaci részesedése a fényképezőgépek között. A Sony előrejelzései szerint a következő három évben 13 millió darabot adnak el a kategóriából. A NEX sorozat miatt a Sony részesedése a tükör nélküliek kategóriájában 15 százalékra nőtt az egy évvel azelőtti 10 százalékról. A Panasonic G sorozatának piaci részesedése megduplázódik évente, Nagy Britanniában a cserélhető objektívesek között 13 százalékos részesedése ért el, Japánban ugyanebben a kategóriában 40 százalékot.

Iparági szakértők szerint a MILC-ek helyettesíthetik a tükörreflexeseket néhány kategóriában. Az Olympus egyik vezetője szerint például az E System teljesen tükörmentes lehet két éven belül, mert nem lesz értelme fenntartani a rendszert, hiszen az új kamerák már ugyanolyan, ha nem jobb képet csinálnak.

Samsung NX200

A MILC kamerák között az egyik legújabb szereplő a Samsung NX200-as, amely a népszerűnek mondható NX100 utóda, a vállalat ötödik MILC fényképezőgépe. Jobb, mint az előd, új lencséket kapott, kisebb, könnyebb, teljesen fémvázas, és nem annyira kompakt. Az i-Function rendszer talán még jobban működik, mint az előző fényképezőgépeknél, ennek lényege, hogy a lencsén lévő gombot megnyomva különböző komponenseket állíthat be a felhasználó, mint az ISO, záridő.  Változás még az NX100-hoz képest, hogy 1080p-s videókat készít, nem 720p-esket.

A fényképezőgép 20,4 megapixeles CMOS szenzort kapott, a kategóriában csak a Sony NEX 7-nek van ennél jobb, de egyébként megfelel a kategóriában tapasztalt érzékenységnek és nagyságnak. Az autofókuszon javítottak még, sokkal gyorsabbá tették azt, a Samsung szerint 100 ms a gyorsasága. Az ISO tartománya is nőtt, 100-12800 közötti lett, így rosszabb fényviszonyok között is lehet jó képeket készíteni. Ugyanakkor továbbra sincs beépített vaku, azt külön kell megvenni hozzá (de ez általában jellemző a MILC-ekre). A gép hátránya még, hogy akkumulátora még vaku nélkül is nagyon kevés ideig bírja, nagyjából 300-350 képet lehet készíteni egy feltöltéssel.

A géphez 18-55 milliméteres objektívet adnak, ha másmilyet szeretnénk, azt külön meg kell venni. A fényképezőgép próbálnk szerint jó képeket csinál, még az alsóbb kategóriás tükörreflexes gépekkel is versenyzik, könnyen kezelhető, de kicsi az akkumulátora és elég drága. Így elvész az az előnye, ami éppen az utóbbi kategóriával szemben meglehetne.

Rovatok