Index Vakbarát Hírportál

Magyar oktatóprogramot díjaztak a CeBIT-en

2012. március 6., kedd 20:05

Arany szintű díjat kapott a hannoveri CeBIT kiállításon a Nemzeti Tankönyvkiadó virtuálisvalóság-szoftvere, a TeachAR - 3D World.

A 2003-ban alapított European Seal of e-Excellence díj az egyik legrangosabb elismerés, amivel az innovatív digitális fejlesztéseket értékeli. A hannoveri CeBIT-en megrendezett díjátadón összesen 11 platina, 12 arany és 19 ezüst díjat osztottak ki; a magyar cégek közül a Nemzeti Tankönyvkiadó fejlesztése kapta a legnagyobb elismerést.

A háromdimenziós, kiterjesztett valóság (augmented reality) technológiát alkalmazó oktatási szoftver, a TeachAR – 3D World a fejéesztől szerint kiválóan alkalmazható a térlátás, térbeli tájékozódás fejlesztésére vagy akár az emberi test szemléltetésére.

A program segítségével megjeleníthetők a belső szervek, és megfigyelhető az egyes csontok, ízületek  mozgása is. Az alkalmazás a tanároknak lehetőséget nyújt a térbeli szemléltetést igénylő tartalmak látványos megjelenítésére. A szoftver használata egy Windows alapú számítógép mellett csak egy webkamerát igényel.

A TeachAR alkalmas a speciális nevelési igényű gyerekek oktatásakor felmerülő egyes problémák megoldására is. A megismerési funkciók zavarával, egyéb részképesség zavarral küzdő gyermekeknél a kiterjesztett valóság segítségével játszva fejleszthetők azok a készségek, képességeket, amelyek az új fogalmak megismeréséhez, rögzítéséhez, rendszerezéséhez szükségesek.

A szoftver mostani verziója a biológia, a természetismeret és a történelem tantárgyakhoz tartozó témaköröket dolgozza fel egy háromdimenziós földgömb segítségével. Az Állatok a Földön sorozatban például megismerhető az ázsiai oroszlán, a jegesmedve, a ló, a koala és a kenguru – ezekre kattintva megtekinthető az adott állat vagy növény élőhelye.

A fejezetekhez rövid leírás és képek tartoznak, valamint Wikipedia- és YouTube-tartalom is elérhető. Egyes részekhez hang is kapcsolódik, így meghallgatható például az oroszlán hangja vagy Churchill híres vért, verejtéket és könnyeket ígérő beszéde. A program lehetővé teszi a beépített témakörök új elemekkel történő kiegészítését és újak létrehozását is.

Rovatok