Index Vakbarát Hírportál

Nem kell nyereség, csak ne iPadet vegyenek

2012. március 7., szerda 13:45

A legolcsóbb ultrabookok ára jövőre már 499 dollár lesz – jelentette be a hannoveri CeBIT-en Jianren Weng, az Acer globális vezetője. A The Verge technológiai portál riporterei a kiállításon megkérdeztek néhány termékmenedzsert, hogy mennyire kell komolyan venni a jóslatot, és a megszólalók nem voltak túlzottan optimisták.

Az Acer laptopos csapatát vezető Christoph Pohlmann azt mondta, hogy már az Aspire S3 ultabook 799 dolláros árával sem tudnak nyereséget termelni. A vállalat a belépő szintű gépével éppen csak nullszaldót érnek el, és csak a komolyabb hardverrel felszerelt modellek miatt volt érdemes belevágni az ultabookok gyártásába. A szakértő szerint a mostani kedvezményes ár arra jó, hogy megismertessék az emberekkel az új platform előnyeit, de ez az ár hosszú távon nem tartható.

Az alkatrészek és a gyártás költsége nem teszi elérhetővé a 499 dolláros, de még a 499 eurós árszintet sem. Természetesen a gyártás felfutása csökkenti majd a költségeket, de még távolinak tűnik a nagyívű jóslat megvalósulása.

A gyártók talán azért nyelik le a veszteséget, mert valamiképpen ellensúlyozni akarják az Apple táblagépek piacán elért dominanciáját, és az olcsó hodozható gépek olyan fogyasztói érdeklődést generálhatnak, amin később még profitálhatnak. Persze nem árt, ha a hardveren kívül más is van a tarsolyukban, mondjuk egy olyan szoftverbolt, ami az eladott gép az élettartama alatt folyamatosan bevételt tud termelni.

Rovatok