Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a tárgyainkat meghajtó processzor

2012. március 14., szerda 16:05

Az ARM eddig is olyan csipeket készített, amelyek keveset fogyasztottak, ezek hajtják meg az akkuról működő eszközeink nagy részét, az okostelefonokat és a táblagépeket. Most viszont nemcsak a multimédiás kütyükbe kerülhetnek processzorok, hanem teljesen hétköznapi tárgyakba is, például egy cipőbe vagy egy esernyőbe.

A brit csipfejlesztő vállalat bemutatta a világ leghatékonyabb 32 bites processzorát, és azt állítja, hogy ezzel már megvalósítható a Dolgok Internete. Az Ericsson évek óta azt szajkózza, hogy 2020-ban már ötvenmilliárd eszköz lesz az interneten. Erre egy nagyon elcsépelt példa az internetes hűtő, ami magától megrendeli a tejet, ha elfogyott.

A mobilinternetes lefedettség már a rendelkezésünkre áll, ám ahhoz, hogy ne csak a nagy méretű, állandó áramellátással rendelkező berendezéseink tudjanak netre csatlakozni, másra is szükség volt. Rendkívül olcsó processzorokra, amelyek akkuról is nagyon hosszú ideig működnek.

Telepítsd és felejtsd el

A Cortex M0+ nevű új csip megahertzenként mindössze 9 mikroampert vesz fel – harmadát annak, amire egy tipikus 8 vagy 16 bites csipnek szüksége van. A Cortex M0+ a rábízott feladattól függően akár évekig is üzemelhet akkuról. Ennek hála olyan szenzorok készülhetnek, amikkel a telepítés után soha többé nem kell foglalkoznunk.

Ezen kívül olcsónak és aprónak kell lennie a csipnek, hogy nagy mennyiségben lehessen gyártani, és ne legyen sok gond a beépítésével. Az ARM a hagyományos processzorgyártásban már elavultnak számító, és éppen ezért olcsó, 90 nanométeres gyártástechnológiával biztosítja az alacsony árat, és még így is elfért az áramkör 1*1 milliméteren.

A Freescale és az NXT máris licencelte a Cortex-M0+ technológiát, tehát hamarosan megjelenhetnek az ARM új terveire épülő csipek.

Rovatok