Index Vakbarát Hírportál

Interaktív tankönyv az Oxford Egyetemen

2012. április 4., szerda 15:57

Elkészítette első interaktív tankönyvét az Oxford Egyetem Internet Intézete. Az e-tankönyv mindenkinek ingyenes lesz. Viktor Mayer-Schönberger, a tankönyvön dolgozó professzor szerint a prototípus hozzájárulhat az oktatási eszközök forradalmasításához.

A tudományos műhely a világ ismeretanyagának földrajzát (Geographies of the World's Knowledge) vázolta fel, szövegekkel és grafikonokkal ismertetve az információ terjedését a digitális korban. A munka az internethasználatot, a Wikipediát, a kutatásokat és a Google felhasználói tartalmait veti össze. Jelzi az olyan régiók aránytalan dominanciáját, mint az Egyesült Államok, Nyugat-Európa és Japán. A tankönyv innovációs újdonsága abban rejlik, hogy a kutatást interaktív formában, az Apple Ibook formátumában jeleníti meg.

Az e-tankönyv az oxfordi diákok oktatásához készült, de bárki letöltheti majd. Mayer-Schönberger elmondta, hogy a használt formátum könnyebben hozzáférhetővé teszi a kutatásokat, a végeredmény pedig könnyen befogadható, anélkül, hogy le kéne butítani. A professzor azt is hozzátette, hogy az új tankönyv interakcióra bátorítja az olvasót, azzal, hogy eldönthetik, mit a akarnak tudni, és milyen mélységekben kívánnak elmerülni a témában.

Mayer-Schönberger szerint a digitális kiadványnak nem feladata a nyomtatott könyv másolása, ehelyett meg kell kísérelnie kialakítani saját grammatikáját és szerkezetét. Úgy véli, hogy az új interaktív médium nyelve számos felfedeznivalót kínál, de nem árt szakítani az ismeretszerzés kitaposott útjával.

Vállalatok és oktatási intézmények is élnek a lehetőséggel

Mivel egyre több diák használ az Ipadhez hasonló táblagépeket, a saját tankönyvvel rendelkező egyetemek számára megvan a lehetőség, hogy a tananyagot digitális formában terjesszék. Maga az Apple egy idei New York-i rendezvényén reklámozta az iPadben rejlő oktatási lehetőségeket, bemutatva a digitális érintőképernyős tankönyvek új generációját. Az Itunes U szolgáltatásával – amely vezető egyetemek előadásainak és kurzusainak anyagát ingyenesen kínálja letöltésre – ugyancsak egyre többen élnek világszerte.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT márciusban indította el első ingyenes online előadássorozatát, amely a tekintélyes műszaki egyetem kampuszán elhangzó előadásokkal párhuzamosan zajlik. A júniusig tartó kurzust világszerte 90 ezer diák hallgathatja.

Rovatok