Index Vakbarát Hírportál

Zajos pókemberekkel támad a légierő

2012. június 14., csütörtök 10:59

Az amerikai légierő évente megrendezi az Air Force Research Laboratory Design Challenge versenyt, ahol ötvenezer dolláros fődíjjal próbálják inspirálni a résztvevőket innovatív haditechnikai eszközök fejlesztésére. Az idei megmérettetésen egy falmászásra alkalmas berendezés, a Utah Állami Egyetem által fejlesztett Vertical Ascender nyerte az első díjat. Ennek segítségével a kommandósok megközelíthetetlen épületekbe is behatolhatnak.

A versenyre tizenhat egyetemről jelentkeztek a résztvevők, és mindannyian bemutatták a saját fejlesztésüket. A megmérettetés során minden egyetemi csapatnak egyórányi edzést biztosítottak a légierő különleges alakulatával; az elbírálás során azt vizsgálták, hogy a négy falmászó kommandós melyik eszközzel tud a legkönnyebben feljutni egy 27 méter magas fal tetejére. A győztes a Vertical Ascender lett, amely 136 kilogrammnyi terhelést bír ki, a vákuumképzésért felelős tapadókorongokat pedig félórás üzemidejű akkumulátor működteti. Steven Hansen, a győztes csapat tanácsadója szerint a harmincperces üzemidő bőven meghaladja azt, amennyit egy bevetés során a hasonló műveletekre szoktak fordítani.

Az eszköz legnagyobb problémája, hogy jelenleg rettentő nagy zajt csap. Éles bevetés során a jellegzetes nyikorgás azonnal tudatná az ellenfelekkel, hogy a fal túloldalán egy vákuummotoros falmászó egység kommandósai kapaszkodnak fel. Azt az eszköz fejlesztői is elismerik, hogy a technológia finomításra szorul; Hansen szerint az egyetem mérnöki kara százezer dolláros támogatást kér ahhoz, hogy redukálják a készülék méretét és súlyát, valamint a töredékére csökkentsék a használata közben csapott zajt.

Rovatok