Index Vakbarát Hírportál

Egy lépéssel közelebb az Avatar avatárjaihoz

2012. július 6., péntek 20:11

Egyre közelebb kerülnek a kutatók a gondolatirányítású robot megvalósításához. A legutóbbi áttörést a területen izraeli és francia mérnökök és orvosok csapata érte el: egy izraeli kutatóközpont MRI készülékében fekvő pilóta a gondolataival tudta mozgatni a franciaországi laboratóriumban levő humanoid robotot.

Ez nagy lépés az ember-gép kapcsolatokban az eddigi, jellemzően joystickokkal és gombokkal mozgatott emberszabású robotokhoz képest. Mivel a pilóta a robot kameráján keresztül láthatta annak környezetét, teljesen bele tudta magát élni a helyzetbe és ott érezni magát a robottestben. Éppen ez az, amit a kutatók el szeretnének érni, a gondolatvezérelt robotokkal, amelyen mozgáskorlátozott vagy teljesen megbénult emberek életét könnyíthetik meg, illetve ipari alkalmazásokban ember számára veszélyes, vagy akár halálos környezetekben lehetne velük precíz munkákat elvégezni.

Az MRI mágneses alapú felvételeket képes készíteni az agyban a vérellátás változásáról, egészen pontosan meghatározva az éppen aktívabb területeket. Ha elég nagy és részletes adatbázis készül az egyes gondolatok hatására jellemzően előálló agyi térképekből, és kellően intelligens rendszer tudja ezeket valós időben kiértékelni, kissé primitív és korlátozott formában ugyan, de megvalósul egyfajta gondolatolvasás. Innentől a mozgatandó robot, és a pilóta lehet akár több ezer kilométerre is egymástól, ha a gép felismeri, hogy az MRI olyan képet mutat, amilyet  "felemelem a jobb lábam" gondolatkor szokott produkálni az ember, a jobb láb felemelésére küld utasítást a robotnak.

A pilóta, egy Tirosh Shapira nevű egyetemista a BBC-nek elmondta, hogy rövid tanulóidő után a robot meghökkentően pontosan követte a gondolatban kiadott utasításait. Amikor a robot kamerájával egy tükörbe nézett, és viszontlátta a saját mozdulatait a robot előadásában, annyira meggyőző volt, mintha valóban ott lett volna a francia laborban.

A projekt következő lépése az lesz, hogy a nagy méretű és drága MRI berendezést egy kényelmesebb elektródasisakkal váltsák ki, illetve a robotot cseréljék le egy nagyobb, emberméretű, és finomabb mozgásokra képes modellre.

Rovatok