Index Vakbarát Hírportál

Photoshop-katasztrófa a web első fotója

2012. július 11., szerda 13:43

Egy brit énekesnőt és a CERN egyik laboratóriumának zenekarát ábrázolja a Word Wide Webre (www) két évtizeddel ezelőtt feltöltött első fénykép. A most ötvenéves Colette Marx-Nielsen énekesnő a svájci CERN-ben dolgozókból álló,  Les Horribles Cernettes (LHC) nevű, humoros zenekarral lépett fel annak idején.

Marx-Nielsen eredetileg Glasgow-ból származik, most Dél-Franciaországban él. Ő volt az egyik a négy hölgy közül, aki rajta van azon a rendkívüli képen, amely a világ első, webre feltöltött fotója lett. A fotót 1992. július 18-án készítette Silvano de Gennaro, a CERN egyik informatikai fejlesztője, a webre pedig Sir Tim Berners-Lee, brit informatikus, a WWW megalkotója tölötte fel (azokon a folyosókon az Index is járt, ahol a web született).

Marx-Nielsen jelenleg énektanár a francia Beausoleilben, a Mother Board magazinnak adott interjújában azt mondta, néha megemlíti, hogy szerepel a webre elsőként feltöltött képen, de az embereket már nem igazán érdekli ez a tény.

A promóciós anyagot a Hardronic Music Festivalon készítették, a CERN genfi laboratóiumának szokásos rockfesztiválján. A csoport az ötvenes éveknek megfelelő stílusban és öltözékben pózol, pár perccel azelőtt, hogy a színpadra sétáltak volna.

De Gennaro, a fotó készítője jelenleg a CERN multimédiás részlegének vezetője. A kép készítésekor a backstage-ben várt a Cernettesre. Egyébként ő volt a menedzserük is, sőt a számokat is ő írta. Mivel szeretettett volna egy cd-borítót, megkérte a négy hölgyet, hogy hajoljanak meg és mosolyogjanak, majd fényképezett Canon EOS 650 típusú gépével.

„Amikor a történelem történik, nem tudod, hogy te is benne vagy” – nyilatkozta a nemsokára nyugdíjba vonuló de Gennaro. 1992-93-ban csak fizikusok használták a webet, a programozó-fotós ezért nem értette, miért akarja Berners-Lee felrakni a Cernettest a világhálóra, hiszen akkor még az egész csak szövegből áll. A kép végül Jean-François Groff, a web projekt programozójához került, aki kicsit módosította, halványkék hátteret adott hozzá, majd feltöltötte. De Gennaro számítógépe 1998 táján felmondta a szolgálatot, és ezzel megsemmisült az eredeti fájl is.

A Cernettest 1990-ben alapította de Gennaro barátnője, azóta felesége. Ők lettek az első banda a weben. A zenekar, amelyhez később több tudós és tudósbarátnő csatlakozott, leginkább a fizikáról énekelt. Felléptek a World'92 nevű nemzetközi fizikuskonferencián is. Az LHC utoljára augusztusban lép majd fel, azt még nem tudják, megjelenítik-e a híres képet a színpadon.

Rovatok