Index Vakbarát Hírportál

Kisebb, olcsóbb, jobb projektorok jönnek

2012. július 17., kedd 14:26

Az iskolákban és konferenciatermekben használt folyadékkristályos projektorok működéséhez polarizált fényre van szükség, de az eszközökben lévő kis energiafogyasztású ledek nem polarizált fényt bocsátanak ki. A fényt át kell ereszteni egy polarizációs szűrőn, ezzel azonban a kibocsátott fény fele nem hasznosul, igen jelentős része hővé alakul, és ennek következtében még zajos ventillátorokkal is hűteni kell a rendszert.

A Észak-Karolinai Állami Egyetem és az ImagineOptix nevű cég munkatársai kifejlesztettek egy új polarizációs technikát, amivel a kibocsátott fény 90 százaléka polarizálható, tehát majdnem kétszeresére nő a projektorok hatásfoka. Megoldásuknak hála a projektorok kisebbek, olcsóbbak és alacsonyabb fogyasztásúak lehetnek.

Az ImagineOptix megoldásában polarizálatlan fénysugár először lencséken halad át, amelyek rácsháló alakzatban sugarakra bontják a fényt. Ezután egy rácsozat ellentétes polaritású fényeket rendez párba, majd mintázott lemezek segítségével minden egyes fénysugárnak azonos polaritást adnak. Végül egy újabb lencsesor egyesíti az azonos polaritású fénysugarakat.

Dr. Michael Escuti, az új rendszert bemutató tanulmány egyik szerzője szerint a PGPCS (polarization grating-polarization conversion system) névre keresztelt fényszűrő rendszernek széleskörű hatása lesz a kivetítők piacára. Például az akkuról működő projektorok majdnem kétszer hosszabb ideig lesznek használhatók, illetve megnövelhető a kivetítők fényereje.

Rovatok