Index Vakbarát Hírportál

A Panasonic tükör nélküli fényképezőkkel támadja a tükörreflexeseket

2012. július 23., hétfő 10:48

Nagyot változott a világ, amióta megjelentek a tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépek, már az első két generációval sikerült elérni képminőségileg a tükörreflexesek alsó kategóriáját. Most még magasabbra tör a Panasonic, a nemrég bemutatott új sorozatával egyenesen a tükörreflexesek piacára fáj a foga.

A tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek eddig főleg Japánban és a többi ázsiai ország piacán hódítottak, ahol nagyon népszerűek lettek egyszerűen azért, mert ha nem is ugyanolyan, de közel olyan minőségű képet lehet velük készíteni, mint az alsóbb kategóriás tükörreflexesekkel – cserébe sokkal kisebbek és könnyebbek, így szívesebben viszik magukkal a felhasználók, nem kell nagy fotóstáskákat cipelniük egy-egy kiránduláson, városnézéskor. Ezeket a trendeket szeretnék az európai és észak-amerikai piacokon viszontlátni a gyártók, a Panasonic így ezekre a piacokra koncentrál új kameráival.

Meghódítani a komolyabb felhasználókat

A Budapesten bemutatott sorozat zászlóshajója a Lumix G5, egy 16 megapixeles, mikro-négyharmados fényképezőgép. A mikro-négyharmados egy négy éve kifejlesztett szabvány, amely jelentős súly- és méretcsökkentés tett lehetővé a cserélhető objektíves gépeknél, sokkal kompaktabb vázú gépeket tudtak így gyártani, de ez nem ment a képminőség rovására.

A G5-tel nagyszabású tervei vannak a Panasonicnak, ezzel szeretné meghódítani a tükörreflexes kamerák piacát – leginkább a nem profik által elfoglalt részét. A cég állítása szerint a gép sok szempontból többet tud, mint a DSLR-ek, például a felhasználók a beállításokat tekergetve a kijelzőn azonnal látják a változásokat. Bár ez a profiknak nem szempont, nem is őket célozzák meg a fényképezőgéppel, hanem a már nem kezdő fotósokat, akik szeretnének egy, a meglévőnél jobb gépet venni.

A G5 nagyon gyors fényképezőgép, kipróbálva normál módban is tudtunk sorozatképet készíteni, HD felbontásban hat képet készít másodpercenként, kisebb felbontásban húsz képet. A képek között a fényképezőgép ki is választja a szerinte legjobban sikerültet és azt ajánlja fel mentésre, de persze választhatunk másikat is, ha úgy tetszik, vagy akár mindet megtarthatjuk. Háromhüvelykes lcd-kijelzője érintőképernyő, ami érdekes mankó is egyben: ha rábökünk a képre, a gép oda fókuszál, ahová böktünk.

A fényképezőgépek és kamerák között határvonal elmosódását jelzi, hogy a fényképezőgépek egyre jobb videókat tudnak készíteni. A G5 1080p-ben vesz fel, minimális zajjal, mp4 formátumban.

Nem sokban különbözik az F200 modell, amely szinte ugyanolyan nagy, mint a G5, csak itt másra helyezték a hangsúlyt. A fényképezőgépnél a szuperzoomot emeli ki a Panasonic. Az F200-ba 24-szeres optikai zoomra képes Leica DC lencséket tettek. Mindkét fényképezőgép nagyot próbál ütni, főleg a G5-nél van ilyen érzésünk, de inkább egy megbízható termékről van szó, láttunk már ilyet, nem ez fogja forradalmasítani a piacot.

A valódi versenytársak a mobilok

A GF5 a műkedvelőknek készült, azoknak, akik már fényképeznek egy ideje, de szeretnének továbblépni és jobban elmélyedni a fényképezés tudományában. A GF5 egy cserélhető objektíves tükör nélküli fényképezőgép, sokkal kisebb és könnyebb, mint az előző két gép. Majdnem ugyanúgy néz ki, mint elődje, első ránézésre nem is láttunk sok különbséget. Talán annyi, hogy biztosabban lehet kézbe venni, mert picit vastagabb lett a jobb oldala. Beépített vakuja van, ezen a modellen már nincs is hely a külső vakunak.

A gép használható automata üzemmódban, ekkor olyan, mintha egy jobb kompakt gépünk lenne. De állítgatni is lehet rajta a paramétereket, így azoknak is jó lehet, akik nem csak kattintani akarnak egyet a képért. A fényképezőgép ajánl is beállításokat egy-egy képhez, amellyel akár tanulni is. A GF5-nél az volt az érzésünk, hogy kellett egy új modellt állítani a sorba, de nagy újításokat nem tudtak beletenni a gépbe.

Az SZ5 fényképezőgép van a legnehezebb helyzetben a bemutatottak közül, ennek ugyanis a mobiltelefonokkal kell versenyeznie: wifis fényképezőgép, amely azonnal fel tudja tölteni a kész képet a netre.

A mobilok kamerái rengeteget fejlődtek az utóbbi években, a csúcstelefonokban már olyan kamerát tesznek, ami elég jó képet készít ahhoz, hogy fel lehessen tölteni Facebookra, Twitterre és Instagramra. Az instant képfeltöltés népszerűsége olyan szinten megugrott az utóbbi időben, hogy már szinte megkérdőjelezhető a kompakt kamerák léte, hiszen ha valaki jó képeket akar csinálni, az inkább vesz egy jobb fényképezőgépet, a többieknek pedig elég a zsebükben lévő mobil.

A Panasonic szakértője elismerte, hogy létezik a fenyegetés, de szerinte a kompakt gépeknek még mindig nagy előnye, hogy jobb képeket készítenek. A wifis modellek pedig kiszolgálják az azonnali feltöltés igényét is. Kipróbáltuk az SZ5-nek a wifis funkcióját, könnyedén fel lehet csatlakozni az internetre és néhány kattintással fel lehet tölteni képeket a közösségi oldalakra az okostelefonra csatlakoztatva, nem bonyolultabb a művelet, mint egy telefonnal. Feltétel azonban a wifi megléte, a puszta közepén nem tudjuk használni ezt a funkciót. Nagyjából ez az SZ5 minden ismertetőjele, megbízhatóan fényképez és van benne wifi.

Felmerült az a kérdés is, hogy lehet-e szerkeszteni a képeket, illetve terveznek-e hasonló funkciót a jövőben, hiszen ha már meg lehet osztani képet, akkor ez is igény a felhasználók részéről. De csak néhány effektet tehetünk a fotóra utólag, de a klasszikus képszerkesztéshez továbbra is kell a számítógép. A Panasonic tehát jó irányba indult el a wifis gépekkel, de egyelőre csak az SZ5-be tettek wifit, a komolyabb fényképezőgépekbe nem (ez utóbbit nem is tervezik). Az SZ5 ráadásul nem kapható majd itthon, mert kicsi a piac, nem lenne rá felhasználói igény.

Rovatok