Index Vakbarát Hírportál

Felújítják a prágai csőpostát

2012. augusztus 7., kedd 19:19

A tervek szerint felújítják és az érdeklődők számára hozzáférhetővé is teszik a prágai csőpostát, amely az egyetlen épségben és működőképes állapotban fennmaradt csőposta a világon.

A 125 éve, 1887. augusztus 6-án üzembe helyezett prágai csőposta a múlt század kilencvenes éveinek elejéig működött teljes kapacitással, de a korszerűsítés miatt leállították a működését. Ennek ellenére néhány prágai intézmény és cég egészen a 2002-es nyári árvízig használta ezt a szolgáltatást.

Ivo Mravinac, a Cseh Posta szóvivője elmondta, hogy a csehszlovák postai és távközlési szolgáltatások 1993-as kettéosztása után a prágai csőposta a cseh Telekom, a mai Telefónica O2 tulajdonába került. A Telekom hosszú ideig nem tudott mit kezdeni a csőpostával, működőképes állapotát azonban megőrizte. Hosszú tárgyalások után, mintegy két hónappal ezelőtt a csőposta egy magánvállalkozó megvásárolta a rendszert. A tranzakció értékét a felek nem hozták nyilvánosságra.

Az új tulajdonos, Zdenek Drazil azt állítja, hogy konkrét tervei vannak a csőpostával. Mivel ez a világon az utolsó működőképes csőposta, szeretnék felújítani és újra működésbe helyezni. Drazil úgy véli, a csőposta nagyon érdekes lehet az iskolások számára; egy-két állomását a turisták is látogathatják majd. Drazil kifejtette, hogy a csőposta működési elvei kitűnő segédeszközt jelenthetnek a fizikai törvények tanításában. A csőposta meglátogatása érdekes lehet a diákok számára. A tulajdonos meggyőződése, hogy a csőposta egyes állomásai a turisták figyelmét is felkelthetik. Azt is lehetővé teszik, hogy a csőpostával az érdeklődők leveleket és képeslapokat is küldhessenek.

Szerelmes leveleket és uzsonnát is továbbítottak

Az 1887-es induláskor a prágai csőposta hossza mindössze három kilométer volt, a múlt század harmincas éveiben azonban már öt vonala volt, hossza meghaladta az 50 kilométert. A csőpostát gyorsaságáért és megbízhatóságáért a posta, a minisztériumok, a különböző intézmények, bankok és szerkesztőségek is nagyon kedvelték.

A szocialista rendszer utolsó éveiben naponta átlagosan harmincezer küldeményt továbbítottak a csőpostán keresztül. Prágai legendák szerint a hivatalos szabályokat megkerülve olykor illatos szerelmes leveleket, sőt, néha uzsonnát is szállítottak a csőposta tartályai. Martin Jahoda, a prágai Postamúzeum munkatársa elmagyarázta, hogy a föld alatti csövekben légnyomás továbbította a csőposta tartályait a prágai hálózatban. A prágai csőposta küldeményeinek gyorsasága 10 méter volt másodpercenként.

Az első csőpostát Pneumatic Despatch Railway néven Londonban helyezték üzembe 1863-ban. A brit fővárosban elsősorban a pénzvilág híreinek és küldeményeinek a minél gyorsabb kézbesítése volt a cél. Bár a városi csőpostákat márt meghaladta a kor, tény, hogy ezt a küldeménytovábbítási módszert néhány helyen még manapság is használják Prágában. Martin Jahoda azt is elmondta, hogy csőposta működik Prága legnagyobb egészségügyi intézményében, a Motol egyetemi kórházban is. Motolban így továbbítják az egyes munkahelyek között a biológiai anyagokat, a Budejovická téri hatalmas Billa szupermarketben pedig csőpostán küldik az üzletközpontba a pénztárosok a pénzeket.

Rovatok